„България-Франция-Индия“ – изложба с акварели на Иван Додов в галерия ЛИК

„България-Франция-Индия“ – изложба с акварели на Иван Додов в галерия ЛИК

Галерия “ЛИК” 

представя

Иван Додов

БЪЛГАРИЯ – ФРАНЦИЯ – ИНДИЯ”

от 11.12. до 06.01.2016 г.

самостоятелна изложба

живопис /акварел

Вернисаж : 11.12./петък/ от 17.30 ч. до 20.30 ч.

Иван Додов е роден в гр. София през 1960г.

Завършил е Художествена Академия в София през 1986г. със специалност “Художествено-пространствено оформление” в класа на проф. Георги Петров.

Иван Додов е един от най-талантливите и обичани български акварелисти. Талантлив, скромен и чувствен, художникът казва, че акварелът е неговата дарба, страст и живот.

Силата на неговите акварели е в умението да усети особеностите на природните сезони и да им намери съответните цветови съчетания на места мистично въвличащи ни в дълбочината на златната есен, на други, смразяващи ни в ледените сияния на хоризонта и острите силуети на голите клони и очертания на сгради. Сред тази феерия от багрено-светлинните игри на световъздушната среда изплуват загадъчно ефирни като паяжини самотните в есенния листопад изящни извивки на металните столове по кафенетата на градските тротоари или дворове, потопени в утринната мъгла кубета на църкви и зъзнещи с настъпващата зима мачти на самотни лодки в пристаните.

Така, продължител на най-доброто в акварелната живопис у нас, Иван Додов въвлича чрез рисунъка детайла като активен компонент на творбите си. Но тук не става въпрос за рисунък, който подготвя, нахвърля бъдещата картина, той работи “ад хок”, в момента бързайки да улови мимолетното в природата. Става въпрос за изваждането на определени детайли от архитектурния и природен ландшафт чрез конкретност на формите им на фона на характерните разливки на цвета, създаващи усещане за особено сфумато. Така реалност и иреалност се преплитат в едни чисто негови живописни внушения, които са най-очарователното в тази изложба.“

Проф. Аксиния Джурова, 2010 г.