Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Мария СТОЛАРОВА на 90 години – изложба в галерия АРТЕ

Мария СТОЛАРОВА на 90 години – изложба в галерия АРТЕ

Мария СТОЛАРОВА на 90 години – изложба в галерия АРТЕ

Мария СТОЛАРОВА на 90 години – изложба в галерия АРТЕ

Галерия АРТЕ

представя

Мария Столарова на 90 години

изложба, живопис

14 – 24 януари 2016

 

Галерия Арте започва 2016-та година с юбилейна изложба на една от най-елегантните и финни дами на българската живопис – от живите класици на България. Достолепните 90 години, които навърши Мария Столарова са повод да организираме нейна камерна експозиция с представителни творби от 60-те години на миналия век до наши дни – от индустриалните пейзажи до изящните натюрморти. Винаги с особена почит и лично пристрастие подготвяме изложбите на българските художнички и най-вече на доайените – Лиляна Русева, Олга Вълнарова, Калина Тасва, Веса Василева, Елза Гоева. Този път представяме Мария Столарова – „Майстор на индустриалния пейзаж и натюрморта, жена сред мъжете художници, редом с Васил Бараков, Борис Ненов, Евгени Бугаев, Петър Дочев, Любен Гайдаров, Христо Донков и др.

Какво накара тази елегантна жена, известна със своя вкус към естетичното, да одухотвори в своите платна непоетичните обекти на индустриална България, да обикне суровата красота на новите заводски пространства и да създаде емблематични за времето си картини?…..

Това е едното лице на Мария Столарова, другото е също в посока на един друг жанр, недостатъчно толериран през годините. Става въпрос за натюрморта.

При Мария Столарова деликатното хроматично моделиране и строгата форма бележат нейната интерпретация в този жанр. Този вариант, в който строгата, без излишни детайли композиция, напомня на онези бутониери от алафрангите и таблата под празничния ред на иконостасите, в които пестеливостта е съзнателно търсен знак, а цветовете участват в естетската символика на традиционното изкуство, поело иновациите на модернизма.“ (Аксиния Джурова)

Тази изложба е достойно начало на артистичната ни програма, защото от висотата на своя дълъг творчески път Мария Столарова заслужава сериозно внимание от колекционери и ценители.

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.