“Нарисувай ми спомени…” – фотография и акварел в галерия АБСЕНТ

“Нарисувай ми спомени…” – фотография и акварел в галерия АБСЕНТ

Галерия АБСЕНТ

представя

“Нарисувай ми спомени……”

фотография и акварел

18.02. 2016 – 02.03.2016
На 18.02.2016 г. в акварелна галерия „Абсент” ще бъде открита единствена по рода си смесена изложба, която комбинира акварелната техника с фотографията. Ще бъдат показани 30 въздействащи фотографии на Славина Бахчеванова, по които 13 от най – експресивните и обаятелни автори в областта на акварелната техника в България са създали свои картини.
Фотографиите са разнородни – портретна фотография, натюрморт, пейзаж ….

Името на изложбата е „Нарисувай ми спомени ….” и то не е случайно избрано. За да можем да обясним избора му нека поставим въпроса какво всъщност е снимката? Снимката е запечатан на фотографска хартия момент, който ни дава възможност да се насладим на изкуството, дава ни информация за нещата, които никога повече няма видим, създава ни спомен. Тя превръща личните ни спомени в реалност. Ако погледнем назад във времето, преди създаването на фотоапарата, спокойно можем да кажем че изобразителното изкуство е било средството, чрез което хората са помнели, съхранявали образи и са интерпретирали реалността. Целта на изложбата е да сложи знак на “равенство” между художника и фотографа, т.к. и двамата рисуват “спомени”. Те застават пред зрителя със заряда на собствения си интелект, чувствителност и опит, а когато се съчетаят тези два заряда се получава
“Нарисувай ми спомени…”. За да може да донесе максимална наслада на зрителя изложбата събира на едно
място талантливия и различен фотограф Славина Бахчеванова ( през 2011 г. нейна снимка е избрана от редакторите на „National Geografic” във „Photo Contest 2011”, а 2012 г. има публикация в изданието “Photo Inspiration: Secrets Behind Stunning Images” на 1x. Също така има участия и награди в “Sony World Photography Awards” 2013 – finals, PSA Gold medal – Circuit exhibition, FIAP Honor medal – ISO2012 Photo contest) с  майсторите на акварела Александър Телалим, Андриан Бекяров, Бояна Петкова, Васил Василев, Иван Додов, Иван Стратиев, Калина Тонева, Клементина Манчева, Марио Костов, Месрур Сабит, Огнемир Киров ,Селма Тодорова и Татяна Илиева.

Изложбата ще бъде открита на 18.02.2016 г. в акварелна галерия „Абсент” на ул. „Цар Самуил” № 37 от 18.00 часа.

Елате и си подарете незабравим спомен !

 

 

Информация за авторите:

1. Иван Додов
Иван Додов е роден в гр. София през 1960 г. Завършва НХА в София през 1986 г. със специалност “Художествено пространствено оформление” в класа на проф. Георги Петров. Първата му самостоятелна изложба е през 1989г. От тогава до сега има множество самостоятелни изложби в България и по света. Картините му се намират в галерии и колекции в България, САЩ, Германия, Италия, Франция, Испания, Австрия, Холандия, Швеция, Финландия, Унгария, Израел, Гърция, Турция, Полша, Чешка Република. Живее и работи в София. Той е дълбоко свързан с пейзажната живопис. Творбите му са своеобразна палитра на сезоните, колоритни и наситени с емоционален заряд, който им придава неповторимост и характерен чар. Живото пресъздаване на играта между сянката и светлината е запазена марка на художника. Ярките багри и майсторското полагане на светлосенките правят картините му живи и носят усещане за радост.
2. Селма Тодорова
Селма Тодорова е родена на 7 ноември 1962 г. в София. Завършила е НХГ “Академик Илия Петров” през 1981 г. От 1983 до 1989 г. учи в НХА “Николай Павлович”. Завършва през 1989 г. специалност “Плакат” в класа на проф. Иван Газдов. Член е на Съюза на българските художници. Майстор на пейзажа и портрета. В акварелните и творби спокойните и умерени багри преливат в един пълен с живот облик и оставят усещането за нежност, лиричност, лекота и безвремие. Светлината е основен формо- и цветообразуващ похват в картините и. Реализациите и са в изключително широк спектър – живопис (пейзаж, портрет, голо тяло), графичен дизайн, оформление на корици, илюстрация на книги, работа в областта на писания шрифт, създаване на запазени знаци на компании и фирми, участия в телевизионни предавания за изкуство и дизайн. От 1990 г. участва активно в художествения живот и прави редица изложби в България, Франция, Македония…
3. Калина Тонева
Калина Тонева е родена през 1979 г. в гр. Сливен, България. През 1998 г. завършва Средно Художествено Училище “Академик Дечко Узунов” гр. Казанлък, специалност “изобразително изкуство”. През 1997 г. прави самостоятелна изложба в галерия “Александър” гр. Казанлък. През 2004 г. завършва Националната Художествена Академия, гр. София, специалност “живопис”. През 2001 г. е наградена в конкурса за учебна рисунка към НХА. Участва в общи
изложби. Живее и работи в София. Рисува основно акварел. Картините на Калина Тонева са малък празник за сетивата. Приковават погледа с прекрасните си композиции и майсторско изпълнение. Те са като прозорчета светлина, от които струи топлина и добро настроение.
4. Огнемир Киров
Огнемир Киров е роден на 01. 07.1948 г. в София. Завършва Художествената гимназия. След което следва в Художествената академия „Иля Репин“ в Санкт Петербург, Русия. Там той се дипломира през 1973 г. със специалност илюстрация и оформление на книгата. След завръщането си в България работи като оформител на книги, вестници, списания, грамофонни плочи и компакт дискове. Много от оформените книги са и с негови илюстрации. Едновременно с работата си на илюстратор и оформител, той участва активно в общитеи зложби на СБХ в страната с графични и акварелни творби. Има направени над 35 самостоятелни изложби както в България така и в Германия, Гърция,Америка, Япония, Канада, Венецуела и Русия. По настоящем живее и работи в София.
5. Клементина Манчева
Родена е през 1982 г. в гр. Ямбол, където завършва средното си образование със специалност Изобразително изкуство. След това се дипломира като бакалавър “Мода и текстил” и като магистър – “Графично и пространствено проектиране” в Нов Български университет, София, където живее и работи. През 2012 година се посвещава изцяло на рисуването, като избира за изразно средство акварела. Участва в редица изложби у нас и в чужбина. Тя обръща внимание на тривиални и на пръв поглед скучни и безлични предмети от ежедневието ни, но пречупени през погледа и те се превръщат в прекрасни, интересни, малки загадки, оплетени от множество невидими на пръв поглед детайли. Картините и впечатляват, защото всяка от тях разказва някаква история, крие загадка, която разпалва въображението. Към тях можеш да се връщаш многократно и всеки път да откриваш нещо ново и различно.
6. Иван Стратиев
Иван Стратиев е роден през 1960 г. в гр. Трън, България. През 1979 г. завършва Художествената гимназия в гр. София, а през 1984 г. – Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, факултет „ Изобразително изкуство”, специалност „Графика”. Има множество самостоятелни изложби в София, Варна, Прага, Виена, Цюрих и други. Негови произведения са притежание на галерии и частни колекции в много страни по света. Работи предимно маслена живопис и акварел, както и графичните техники литография и офорт. Изкуството му е фигуративно – от реализъм през хиперманиеризъм и сюрреализъм до анахронизъм. Има реализирани концептуални акции, инсталации и пърформанси. Член е на СБХ от 1992 г. Живее и работи в София. Стратиев е майстор, който въвлича в история, мистика, суфистика, въздейства не само с виртуозното си боравене с художнически похвати, но и с дълбокият замисъл и далечните светове, в които умело препраща нашите сетива. Стилът му е силно разпознаваем, а творбите му очаквани от почитателите на изкусното творчество.
7. Васил Василев – Васо
Васил Василев е роден и живее в град Ямбол. В периода 1979-1983г. учи в ССХУ за ПИ “Д.Добрович” – Сливен. Завършва ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий” – В.Търново, специалност живопис и естетика през 1994 г. в класа на проф. Александър Терзиев. Член е на дружеството на Ямболските художници и активно участва в изложбите, организирани от него през годините. Има шест самостоятелни изложби и редица участия в национални изложби в София и Пловдив. Работи също и в областта на графичния дизайн, както и художествена, рекламна фотография.
Подчертан интерес има към дигиталния фотоколаж, създател на множество арт фотографии, художествени портрети, натюрморти и т.н. Картините му обхващат онази особена зона, между абстракцията и фигуралността. Те са богати на цветове и скрит смисъл. Използва свободно формите, цветовете и текстурата.
8. Бояна Петкова
Бояна Петкова е родена на 2.10 1979 в гр. Пловдив. През 1993-1997 НХГ “акад. Илия Петров” изучава специалност Живопис в класа на Христо Кирчев. През 1998 записва курс по моден дизайн към Институт по Маркетинг – София. 1999-2003 – изучава спец. Текстил в класа на проф. Анна Бояджиева в НХА. Занимава се с акварел от 2012 г. Първа и самостоятелна изложба е ноември 2014 г. в галерия Абсент. Изцяло работи в техниката на акварела като спазва академичната композиция и се придържа към здравата анатомична постройка на изображението. Обича да представя обектите, които рисува, чрез играта на светлосенките по тях , понякога съзнателно избягвайки контурите им, като оставя недоизказани част от формите.
9. Татяна Илиева
През 2008 завършва висшето си образование Бакалавър художник-Пространствен дизайн. През годините на следването си освен с дизайн, се занимава и с архитектура, специализирайки се в правенето на макети на сгради .От 2013 г. се е отдава изцяло на изобразителното изкуство. Тя се фокусира върху усещанията и желанието й да материализира случващото се в нея. Това, което витае във въздуха, което среща по улиците, сред природата, в музиката, в танца, натрапчивото усещане да изразява себе си чрез изкуството си,да опознава човека.
10. Александър Телалим
Художникът Александър Телалим е българин от украинската част на Бесарабия. Роден е във Владичен, Украйна, през 1966 г. През 1985 завършва с отличиe живопис (бакалавърска степен) в ОГХУ “М. Б. Грeков” (Одеса). През 1995 г. се премества да живee в България. Завършва магистърска степен по стенопис в Национална Художествена академия (София). Творби на художника са притежание на частни колекции в България, САЩ, Франция, Германия, Австрия, Швeйцария, Швеция, Испания, Израел, Холандия, Португалия, Гърция, Полша, Русия, Украйна, Япония, както и на изложбените фондове на Измаилската картинна галерия, фондация “Gavrilova” (Сeн Луи), Кмeтството на Ваймар, Украинското консулство – София, Българското консулство – Ню Йорк и др. Техниката му е уникална – съчетание от прозрачността и лекотата на акварела и металния блясък. В акварелите си сякаш използва елементи и техники от витража, от керамиката и даже от фреската. От съвместяването на различните техники – или от различните „езици“ на художествено „говорене“ – произтича усещането за уникалност на техниката в неговите акварели. Акварелите му наподобяват витраж върху хартия, а боите се разтичат като глазури върху керамиката в огнената пещ.

11. Месрур Сабит
Роден през 1977г в гр.Исперих. През 2005 г. завършва висшето си образование във ВТУ “Св.св.Кирил и Методий” в гр. Велико Търново със степен магистър-живопис. Първата му самостоятелна изложба е през 1996 г. и от тогава насам картините му са показвани както в България, така и в Турция, Босна и Херцеговина и др. Носител е на наградата на Министерството на културата, раздел-живопис. Живее и работи в гр. Велико Търново. Майсторски овладяната класическа техника на живописване, чувствителност в избора на сюжети и липса на излишна маниерност, го правят интересен и характерен художник. В картините му се крие един прекрасен романтизъм, една особена деликатност на внушението. Те са нежни и ненатрапчиви, но по никакъв начин това не ги прави безлични. Творбите му разказват истории, в тях има особен заряд. Въвличат зрителя като участник в тях неусетно и деликатно без да разбъркват възприятията му.

12. Андриан Бекяров
Роден 1973г. в гр. София. През 1999г. завършва НХА „Николай Павлович” специалност графика в класа на проф. Здравко Стоянов. Участва в изложби в Женева и България. През 2012 – 2013 е сред финалистите в ежегодния международен салон „Art Renewal Center” за фигуративно и реалистично изкуство. Работи в областта на класическата живопис в стилове, като реализъм и фантастичен реализъм. В картините му не става въпрос за буквален реализъм, а за една по-раздвижена интерпретация на стила, като на места е постигната приказна атмосфера. Картините му са портали към други измерения, към скрити вселени.
13.Марио Костов
Марио Костов е роден през 1986 в София, в семейство на художника Крум Костов и галериста Райна Костова. Израства обкръжен от изкуство и започва да рисува от малък. В младежките си години се занимава предимно с графити и стрийт арт. През 2014 го приемат в НХА специалност плакат и визуална комуникация. От 2008 рисува картини използвайки акрил,акварел и модерни техники.
Славина Бахчеванова
Славина Бахчеванова е родена във Видин, по професия е IT специалист, а фотографията е страстната й любов. На 28 юли 2012 в София Славина открива първата си фотоизложба „Образи от дим и светлина“. Занимава с фотография сравнително отскоро, но вече има зад гърба си участия в няколко изложби на Фото Форум. През 2011 г. нейна снимка е избрана от редакторите на „National Geografic” във „Photo Contest 2011”, категория „People”, а през 2012 г. има публикация в изданието “Photo Inspiration: Secrets Behind Stunning Images” на 1x. Също така награди и участия в PSA Gold medal – Circuit exhibition, категория “PORTRAIT 2013”, Sony World Photography Awards 2013 – finals, категория Low Light, Фото конкурс “За книгите и хората” – второ място, издателство Хеликон -2013, FIAP Honor medal – ISO2012 Photo contest. За нея фотографията е философия, начин на мислене и усещане. Точно по тази причина не би могла да бъде вкарана в конкретна рамка. Тя е разнолика, богата на теми и изразни средства. Портфолиото и съдържа най-различни кадри от усмихнати деца и бебета през прекрасни, колоритни пейзажи и монохромни и мрачни гробища. Всичките те са балансирани и конкретни, без излишна помпозност и маниерност, без баналност, без пресилена композиция. Ернст Хаас казва: „Нямам амбицията да снимам нови неща – искам да виждам нови неща.“ Славина Бахчеванова е от авторите, които прилагат тази максима и точно по тази причина с една наглед обикновена снимка тя успява да разкаже много повече, отколкото може да се разкаже в книга или във филм.