FLASH – фотографии на ЛЕНИ КРАВИЦ във Vivacom Art Hall

FLASH – фотографии на ЛЕНИ КРАВИЦ във Vivacom Art Hall

Vivacom Art Hall

представя

Майстори на фотографията

ЛЕНИ КРАВИЦ. FLASH 
МАТЮ БИТЪН. ASCENSION

7 април, от 18.30 ч. – Откриване
8 април, от 18.00 ч. – Лекция с Матю Битон и Питър Кьолн директор на галерия Остлихт.
VIVACOM Art Hall

София е четвъртата спирка на изложбата FLASH на Лени Кравиц, която дебютира в галерия Leica, Лос Анджелис. Ascension на Матю Битън е включена като част от FLASH. Фотографиите пристигат у нас благодарение на фондациите Америка за България и Мусиз, в партньорство с VIVACOM.
Прочут, обожаван, постоянно наблюдаван, обграден от фенове, репортери, папараци, всички оборудвани със смарт телефони, камери, микрофони и светкавици, Лени Кравиц насочва обектива към тези, които го следват навсякъде. Той обръща ловко фокуса и събитията, снима тези, които го снимат, така се ражда серията FLASH – черно-бели фотографии, запечатали всекидневието на звездата през нейните собствени очи, ярки образи, неочаквано хванати в клопката на собствените си действия. “Превърнах нещо, което би могло да бъде страшно дразнещо, в нещо интересно, в предизвикателство” – казва за FLASH самият Лени Кравиц.
“Интересно е, че същите тези хора, които ме преследват, за да ме снимат, са станали тема на изложбата ми. Чрез завъртане на обектива обратно към тях, аз косвено поглеждам към себе си и сюрреалистичния свят, в който живея, когато пътувам. Този, който някога е бил ловец, се превръща в плячка”, споделя Лени.
Той разказва, че когато бил още дете, често се случвало да си играе с „Лайка“-та на баща си, тогава кореспондент във Виетнам. Преди няколко години негов приятел фотограф му дава камерата си, за да снима. Тя се оказва модел на „Лайка“, която залива Кравиц със спомени за детството и баща му.
Лени Кравиц решава да излезе навън и да снима света около себе си – парадоксално обаче, светът около него също го снима!
От компанията Leica се свързват със звездата и заедно създават лимитираната серия от 125 фотоапарата Leica M-P Correspondent. Дизайнът е дело на Кравиц и неговата компания Kravitz Design, като външният вид и името са вдъхновени от бащата на Лени и камерата, която ползва като военен кореспондент във Виетнам и която – в крайна сметка – той подарява на сина си, когато навършва 21 години.
Ascension ще покаже и фотографиите на дългогодишния приятел на музиканта Матю Битон. Фотографът застава от другата страна на обектива и ни представя интимни моменти от всекидневието на рокзвездата на сцената, на път и когато композира. По този начин FLASH и Ascension се обединяват, за да представят гледните точки за живота на музиканта отвън и отвътре в един цялостен спектър.
Матю Битон е носител на множество награди за работата си зад обектива и като графичен дизайнер, но може би едно от най-важните признания досега остава номинацията му за наградата Грами през 2009 г. за бокс сета на Jane’s Addiction – A Cabinet Of Curiosities. През 2012 е награден с рицарски орден на Франция за приноса си в изкуството – Chevalier Dans L’Ordre Des Arts & Lettres.

Изложбата в София се осъществява със съдействието на галерия OstLicht, Виена
Партньори: VIVACOM, Посолство на САЩ, Посолство на Австрия, Столична община. Фондация „Мусиз“ благодари за съдействието на винарна „Братя Минкови“,серията вино – Le Photographe, Гранд Хотел София, Вип Трейдинг Дидживижън – официален представител на Leica за България, Вирджиния Рекърдс , Юнивърсъл Мюзик.

lenny-kravitz-flash-mathieu-bitton-ascension-vivacom-art-hall