“Малки забавни създания” – съвременно изкуство в Credo Bonum

“Малки забавни създания” – съвременно изкуство в Credo Bonum

CREDO BONUM

представя

„Малки забавни създания“

Изложба на съвременно изкуство

20.04.2016 – 15.05.2016
Куратори: Албена Баева и Рене Беекман
Художници: Албена Баева, Рене Беекман, Николета Бончева, Петя Боюкова, Стефан Дончев и Иван Шопов

ОТКРИВАНЕ: 20 април от 18.30 ч. с музикален пърформанс на Иван Шопов (Balkansky).

На 20 април от 18.30 ч. в галерия „Credo Bonum“, на ул. „Славянска“ 2, (вход от ул. „Бенковски“) ще бъде открита изложбата „Малки забавни създания”.

В свят, изпълнен с умни телефони, умни телевизори и умни хладилници, които ни казват откъде да минем и кога е свършило млякото, изложбата “Малки забавни създания” показва умно изкуство. Американският философ Греъм Харман твърди, че не бива да разглеждаме света само от гледна точка на хората. Всеки физически обект около нас възприема и разбира света от собствена перспектива, спрямо собствената си функция и позиция в пространството. Това често няма нищо общо с начина, по който ние възприемаме същия обект. Изложбата се стреми да избяга от антропоцентризма на нашето време и да заеме страната на странните малки наши съвременници, като покаже тяхната гледна точка. Малките забавни създания са дело на художници от екипа на Реактив, студио за интерактивни инсталации и обекти. Техните работи имат свой поглед към света и искат да споделят преживяванията си с нас.

Екипът на Реактив от три години успешно създава интерактивни инсталации за множество фестивали, музеи, изложби, реклама и театър. Проектите използват различните умения и опит на художниците от екипа, които идват от разнообразни професионални сфери. Извън комерсиалните поръчки, всеки един от тях има прoфесионална кариера и създава свои собствени авторски работи.

Откриване

На откриването на изложбата публиката ще може да погали трева, която мърка, да се убоде в търсене на правилния избор на същество на име Хелпи, да опита да разбере проблемите на мобилни приложения, които не желаят да функционират “правилно”, да чуе един влюбен робот, да усети сблъсъка с една ядосана количка и да види една стенобойна машина.

Изложбата ще открием с музикален пърформанс на Иван Шопов (Balkansky).

Има толкова много да разкажем за тези уникални същества. Това ще се случи на 27 април (сряда) от 18:00 часа по време на разговора с Красимир Терзиев и Рене Беекман – “Тайният живот на обектите”.

На 4 май (сряда) от 17:30 ч. ще има специална работилница за деца с ръководители от училище по роботика „Robopartans“. Следете информацията за изложбата на страницата на галерия „Credo Bonum“(http://credo-gallery.bg/bg), в блоговете на „Фондация за предприемачество, култура и образование“ (https://foundationece.wordpress.com/) и студио „Реактив“ (http://reaktiv.bg/malki-zabavni-sazdania/), както и във фейсбук събититето на изложбата.

На 17.05.2016 г. изложбата „Малки забавни създания“ ще бъде открита в галерия „Contemporary Space“ в гр. Варна.

За авторите


Албена Баева и Рене Беекман започват работата си заедно като организират „Доркбот София“ и „Игнаийт София“, формати за презентация на интересни теми, свързани с нови технологии и изкуство. През 2012 г. основават „Реатив“, като целта им е да сформират екип от млади и талантливи автори с интерес към дигиталните форми.

Рене Беекман е добре познат на българската публика като куратор и един от основателите и лектори на магистърска програма “Дигитални изкуства” в НХА. През годините е съосновател, съорганизатор и куратор в редица форуми и фестивали за видео и дигитални изкуства като фестивала и лекциите „xfilm“, „DA Fest“, „One Design Week“. Работата му като художник е по-позната в чужбина и е рядко показвана в България.

Албена Баева създава интерактивни инсталации за публични пространства, галерии, театър и танц. Носител е на награда на Музей за съвременно изкуство „Есл“ и Vienna Insurance Group (2011) и е номинирана за редица български и межудународни конкурси. Нейни работи са показвани в България, Австрия, Германия, Финландия, Италия, Кипър, Унгария, Сърбия, Литва и Румъния.

Заедно с Петя Боюкова основават „Runabout project“, поредица от интерактивни аудио-визуални пърформанси. Петя работи като сценограф и костюмограф в множество театрални постановки в София и страната. Работите и имат номинации за Аскеер 2013. “Влиянието на гама лъчите върху лунните невени” с режисьор Марий Росен е един от последните проекти, в който тя участва и който печели Икар за режисура и главна женска роля.

Иван Шопов, известен още като Balkansky, Cooh или Drum Kid е едно от най-успелите имена на електронната музикална сцена у нас. Актуалният му проект „Balkansky“ го събира с Теодосий Спасов и Иво Христов. Те съчетават фолклорна музика с модерен електронен бийт. Иван създава музика и за няколко от танцовите пърфомрманси на “Derida Dance Company”. Издаван е от различни международни лейбъли като дискографията му нараства с всяка седмица през последните години. Има участия както в Европа, така и в Австралия, Мексико, Колумбия, Нова Зеландия, Америка и Канада.

Николета Бончева и Стефан Дончев са най-младите открития на екипа. Николета е талантлив дигитален художник и графичен дизайнер. Тя създава илюстрации и анимационни герои, които може да срещнете в нейните стенописи за различни софийски клубове. Стефан е част от екипа на Реактив от самото начало. Той е не само художник, но и изобретател. Участва в различни колаборационни проекти, а неговата авторска работа „Силия с метални стъбълца“ се открои силно в изложбата „Being Post-Digital“ в Пловдив през 2015 г.

Малки забавни създания“ е проект на „Фондация за предприемачество, култура и образование“ и студио за интерактивна реклама „Реактив“. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г., вино „ETHNO“ и галерия „Credo Bonum“.

 

Повече информация за организаторите, участниците и изложбата можете да намерите на:

 http://credo-gallery.bg/bg, https://foundationece.wordpress.com/ и http://reaktiv.bg/malki-zabavni-sazdania/.

Линк към Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/226359431056406/

Линк към видео: https://vimeo.com/reaktiv/malki-zabavni-sazdania