Sofia Art Galleries :: #ОстанетеСиВкъщи | #ОтговорниЗаедно

Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Карти Таро“ – Атанас Атанасов в галерия АРТЕ

„Карти Таро“ – Атанас Атанасов в галерия АРТЕ

„Карти Таро“ – Атанас Атанасов в галерия АРТЕ

„Карти Таро“ – Атанас Атанасов в галерия АРТЕ

Галерия АРТЕ

представя

Атанас Атанасов

22 карти Таро вдъхновени от стихове на Едгар Алън По

от 26 май до 14 юни 2016 г.

Настоящият проект на Галерия Арте е замислен още преди няколко години. Поканихме Атанас Атанасов с идеята да го представим възможно най-цялостно – с изящните му рисунки, с великолепните му илюстрации, като автор на едни от най-интересните поредици на картите Таро. Списъкът от посоки на творчеството му   можеше  да продължи и с множеството миниатюри, стенописи, проекти за пощенски марки и други, но всичко това трудно би се съчетало в пространството на Арте. И все пак Наско, както го наричат всички приятели, успя да обедини настоящата изложба в една тема, която го занимава от години – Едгар Алън По. Едва ли има друг български художник, който така всеотдайно да посвети своето творчество на този голям американски поет, писател и новатор. Вдъхновен от сложния му мистичен свят, удивен от способността му да вижда напред в бъдещето, Наско създава 22 карти Таро с цитати от различни стихотворения на Едгар Алън По. „Когато разбрах, че написаното през 1831г. стихотворение  „Градът в морето“ , авторът описва рухването на кулите близнаци в Ню Йорк  го приех  като мое лично откритие и това стана повод за настоящият ми проект.“ – казва художникът. Затова и изложбата съдържа 22 оригинални рисунки – включително и емблематичния портрет на Едгар Алън По, няколко от подготвителните скици и изключително любопитните рисунки в необичайно голям формат 150/220 см. Изложбата ще бъде открита от проф. Станислав Памукчиев и от другият майстор на илюстрацията Ясен Гюзелев.

Не на последно място трябва да отбележим, че миналата година излезе книгата  ЕДГАР АЛЪН ПОезия – изящно издание с илюстрации, които Наско рисува повече от две години. Вече 15 години българският художник работи за италианското издание „Lo Scarabeo“заедно с легендата Джордано Берти и изработва няколко комплекта от карти „Таро“, стилово вдъхновени от творчеството на Йеронимус Бош, Андреа Мантеня, Леонардо да Винчи, и др. Специално за букинистите  сега имаме удоволствието да представим едно изключително колекционерско издание от 22 графични листа в кожена кутия с размери 33/16см, чийто тираж е само 11 броя и включва разбира се  картите Таро по стиховете на Едгар Алън По, както и стандартно издание на картите.

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.