Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Черно на бяло” – изложба на 17 съвременни автори в ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

Черно на бяло” – изложба на 17 съвременни автори в ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

Черно на бяло” – изложба на 17 съвременни автори в ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

Черно на бяло” – изложба на 17 съвременни автори в ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

Галерия ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

Мариета Ценова събира ЧЕРНО НА БЯЛО най-актуалните български художници

17 от най-актуалните художници в страната влизат в Червената точка с размисли черно на бяло, провокирани от поканата на Мариета Ценова, куратор на изложбата. Според нея “Черно на бяло” е идиом за честност, искреност и отговорност. В него се е настанил целият диапазон на равнопоставеността, от баланса и хармонията до толерантността.

Въпреки името си, изложбата не е само графична, а включва творби с широка палитра от техники: акварел върху ръчна хартия, отработено масло (петрол) върху хартия, гваш, дигитален печат, стоманена тел с проекция върху картон, фотография, сериграфия, графичен отпечатък върху хартия, принт върху платно. Разнообразието от техники в „Черно на бяло“ е целенасочено. От първите рисунки с въглен върху камък, през академичните ескизи, екслибриса и източната калиграфия до “супрематизма” на Малевич, “оп арта” на Бриджит Райли и скулптурите на Антъни Гормли, двата ахроматични цвята претърпяват гигантски метаморфози и всеки път са най-прекият път за идеята и посланието.

Авторите, приели предизвикателството да се подпишат черно на бяло в проекта на Мариета Ценова са: Иван ГАЗДОВ, Андон ГЕОРГИЕВ – AndonastY Петринел ГОЧЕВ, Кирил ЗЛАТКОВ, Ася КОВАНОВА и Андрей КУЛЕВ, Иван КЮРАНОВ, Светлана МИРЧЕВА, Виктор ПОПОВ, Филип ПОПОВ, Моника ПОПОВА, Калоян ПРАМАТАРОВ в тандем с Димитър ОВЧАРОВ, Елена СТУМБОВА, RASSIM, Андрей ХАМБАРСКИ, Стефан ЧИНОВ

Техните сенки в бялото и проблясъци в черното ще останат споделени в галерия и депо за изкуство „Червената точка“ от утре – 9 юни, до края на месеца.

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.