Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Илюстрации за деца: Най-доброто от Италия в КВАДРАТ 500

Илюстрации за деца: Най-доброто от Италия в КВАДРАТ 500

Илюстрации за деца: Най-доброто от Италия в КВАДРАТ 500

Илюстрации за деца: Най-доброто от Италия в КВАДРАТ 500

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

ИТАЛИАНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

АГЕНЦИЯ ИЧЕ

представят

ИЛЮСТРАЦИИ ЗА ДЕЦА: НАЙ-ДОБРОТО ОТ ИТАЛИЯ

15 юни – 25 юли 2016

Откриване на 14 юни от 18.00 часа

Квадрат 500, зала 19

Пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1

Любителите на илюстрацията и на книгите за малки и пораснали деца ще могат да разгледат творби на 18 италиански художници. Произведенията документират пътя на две творчески поколения, които придават нов облик на илюстрованата книга за деца. Тяхната оригиналност и експресивно богатство са се наложили и в чужбина, където авторите получават награди и признания. Изложбата е гостувала в Мадрид и в Берлин, а след като българската публика ще има удоволствието да я види, ще отпътува за Пекин.

Проектът на Италианския културен институт и Агенция ИЧЕ се осъществява в сътрудничество с Панаира за детски книги в Болоня и Националната галерия в София. На официалното откриване ще присъства един от участници в изложбата – г-н Алесандро Сана. Той ще води специална творческа лаборатория, в която ще вземат участие български илюстратори. Един от дните ще бъде посветен на децата – главната публика и извор на вдъхновение на илюстраторите на детски книги.

Г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София, споделя: „Независимо дали се доверяват на минимализма на знака, на емоционалния заряд на цвета или на комбинацията от няколко умело балансирани елемента, илюстраторите са способни да предизвикат изумление и да променят възгледите на читателя, карайки го не само да гледа, но и да вижда. Чрез представените творби се стремим да допринесем за обогатяването на културната панорама в София и да обърнем специално внимание както на четенето, така и на децата. Националната галерия откликна на поканата за сътрудничество, предоставяйки престижните си пространства в Квадрат 500 – прекрасна обстановка за тази изложба.“

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.