Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 88

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 89

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 90
ХУМАНИЗИРАН ДЕКОРАТИВИЗЪМ – изложба в галерия АРОСИТА | Sofia Art Galleries :: Галерии в София

ХУМАНИЗИРАН ДЕКОРАТИВИЗЪМ – изложба в галерия АРОСИТА

ХУМАНИЗИРАН ДЕКОРАТИВИЗЪМ – изложба в галерия АРОСИТА

Галерия АРОСИТА

представя

ХУМАНИЗИРАН ДЕКОРАТИВИЗЪМ

GABRIELS / VILLALTA MARZI

Куратор: Джанкарло Карпи

Проект: C.A Studio Soligo

16 – 28 септември, 2016

ОТКРИВАНЕ: 16 септември, 18 ч.  – ул. Врабча 12Б, София, Галерия Аросита

Изложбата е част от проекта European Cuteness Art, и е свързан с основната изложба в Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство

C.A Studio Солиго, един от най-важните италиански културни асоциации, основана през 1969 г., със значителен принос към европейските културни промени, изложбата, наречена “European Cuteness Art” KINDCHENSCHEMA PSEUDOEGO COMMUNITY NARCISSISM, курирана от Джанкарло Карпи, италиански критик.

European Cuteness Art [KINDCHENSCHEMA PSEUDOEGO COMMUNITY NARCISSISM] е част от мултинационален проект, наречен “Contaminazioni 2016” и е спонсориран от Италианския културен институт и в сътрудничество с галерия Yourself (Букурещ) Йоана Греверс Foundation – 418 Галерия (Букурещ), Галерия Аросита (София) Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство Основна художествена галерия (Рим) и Lantana Editore (Рим). Художници от Румъния, България, Испания, Финландия и Италия се работят заедно за първи път, в опита си да завладява публиката от Румъния и България.

Проектът “Contaminazioni 2016”, както и произведения на художниците ще бъде експонирани в София (септември-октомври) в Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство и Галерия Аросита (София) и в Рим (ноември-декември). Паралелни събития ще се проведат през цялата 2016 година и ще се представят художници със самостоятелни изложби в партньорските галерии, които са част от проекта. Проектът ще има за цел да представи каталог разпространяван в трите страни с основна идея да преодолее остарелят изток-запад модел.

Визуалното изследване на Giancarlo Карпи, утвърждава някои формални, морфологични и общи константи, класифицирани според cuteness esthetics. Като се има предвид, че тази естетическа категория съчетава двете концепции: продукти фетишизъм и субективно изопачаване.

Kindchenschema – води до извода, че не принадлежи към една единствена културна традиция.

Хуманизиран декоративизъм

Ако се опитаме да идентифицираме една обща константа – Kindchenschema – по отношение на нео-поп арт творбите, то откриваме, че те образуват безкраен ред, отразяващ непрекъснатия феномен на превъплъщение на стоките. Всяко нео-поп произведение показва, само по себе си, хуманността, която обитава и комодифицира света, и така всяко нео-поп произведение се явява като постоянно променяща се граница на собственото си действие граница на един свят, в който хуманността се простира над собствените си лимити (по известното есе на Адолф Лус Adolf Loos “Ornament and Crime”). Този феномен, обаче, не винаги зависи от Kindchenschema, той зависи, на едно друго, по-абстрактно ниво, от декоративния фактор, свързан с персонификацията.

Изложбата представя произведения на изкуството с Kindchenschema тези на Gabriels, и произведения на изкуството, без Kindchenschema – тези на Villalta Marzi, които правят обмен помежду си именно чрез тези фактори. Нещо повече, фетишистки елементи се откриват и при двамата автори, въпреки че единият очевидно презентира над-човешки (Villalta Marzi), а другият суб-човешки (Gabriels) органични форми.

Джанкарло Карпи, куратор

Изложбата е част от проекта European Cuteness Art, и е свързан с  основната изложба в САМСИ.

В сътрудничество:

Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство – София, България

Галерия Аросита – София, България

Art Yourself Gallery – Букурещ, Румъния

Core Gallery Рим, Италия

Lantana Editore – Рим, Италия