Sofia Art Galleries :: #ОстанетеСиВкъщи | #ОтговорниЗаедно

Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Без съпротива“ – Росица ГЕЦОВА в галерия АРОСИТА

„Без съпротива“ – Росица ГЕЦОВА в галерия АРОСИТА

„Без съпротива“ – Росица ГЕЦОВА в галерия АРОСИТА

„Без съпротива“ – Росица ГЕЦОВА в галерия АРОСИТА

Галерия АРОСИТА

представя

Росица Гецова

БЕЗ СЪПРОТИВА

07- 12. 201622. 12. 2016

Откриване:  18,30 , 07.12.2016 – София, ул. Врабча 12 Б 

Раждането е акт на излизане от плазмата на утробата и навлизане в друга жизнена фаза. Топлият силикон е като утробната течност, в която сме заченати. Той е изразителна мимикрия, която изпълва даденото му пространство с конкретната му форма.

Пластиката на силиконовия материал отдавна привлича Росица Гецова и тя започва продължителен експеримент за да достигне до формата на тази изложба. Този „нов“ материал се развива и мутира в пространството, а когато е оставен да се случва под въздействие на времето случайността не може да бъде преодоляна. Всяка отделна част в творбите на Росица Гецова прилепва към основната, така както магнита избутва противоположността. Формите, които тя „натрупва“ са изтласкани навън, те съжителстват с вътрешните си противоречия и напластяват емоции, случайност и археология. Пластовете говрят самостоятелно, очертават периоди и разказват малки истории. Синтетичен по своя строеж и структура силиконовия материал се излива във фосфорициращи щрихи, които прорязват творбите. Тяхната форма – на изтичащи конци или концентрирани масивни обеми само подхвърля идея за възможните съдържания. Вътрешният живот е толкова интензивен, а външно изстинал и капсулиран. Малък разрез в завършената форма показва на зрителя пластове на съкровенни моменти- парчета скоч, записки „под възглавката“ или блян за зелен пейзаж. Надделява усещането за бъдеще време в рамките на тук и сега. Зрителят очаква последващо надграждане, което материята на силикона стимулира със своята пластичност и трансперантност, овладяни от автора.

Платната с принтове са малки прозорци към бъдещето, само парче от възможното, което предстои, но авторката винаги остава вярна на настоящето усещайки пулса на трансформациите и подготвяйки зрителя за тях. Двуизмерната плоскост на тези картини е обърната в дълбочина посредством образи, които се размиват във фосфорициращите цветове на неона. Така от стените изскачат обеми, които съвсем естествено кореспондират със свободно стоящите скулптури в пространството на галерията. Този кръговрат на идейния поток завършва в малка видео инсталация на преливаща вода със същия обратен цикъл на движение, от долу на горе, обърната против гравитацията на нормалното възприятие.

Така цялата експозиция от триизмерни обекти, картини и видео застава в една завършена „безпричинна съвместимост“. Нарежда пред нас парчета от света, който обитаваме и света, който оставяме за утре. Росица Гецова успява да обърне посоката на размисъл от бъдеще време към сегашно изминало, от утре към това, което вече се е случило. Зрителят остава в размисъл за предстоящето, а не за отминалото. Когато идва време да напуснем галерията си тръгваме с усещането за онази глътка въздух, която ще поемем от утрешния ден, за онази чаша кафе, която ще изпием на следващата сутрин….

Ирина Дакова

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.