Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Жената“ – изложба на Матей Матеев в галерия КОНТРАСТ

„Жената“ – изложба на Матей Матеев в галерия КОНТРАСТ

„Жената“ – изложба на Матей Матеев в галерия КОНТРАСТ

„Жената“ – изложба на Матей Матеев в галерия КОНТРАСТ

Галерия КОНТРАСТ

 представя

 Матей Матеев

 ЖЕНАТА

“…със и без ореол…”

 2 февруари – 10 март 2017

Куратор: Аксиния Джурова

 Откриване: 2 февруари, 18:30 ч.

Изложба на Матей Матеев – Матю

На 2 февруари известният и един от яростните съвременни експресионисти на своето поколение, Матей Матеев – Матю, открива в салона на Галерия „Контраст“ изложба на тема „Жената“. Роден в Кюстендил, но вписал се бързо в духа на класическата пловдивска бохема още през 80-те години на ХХ век, художникът ще изненада своите почитатели и не само тях. Сигурна съм, че тази изложба няма да мине тихо и ще предизвика коментари, вариращи в двата крайни полюса – на приемане и отхвърляне. И това е така не само заради експресивния и ярък стил на Матю, но и поради това, че той се опитва да прибави към известния роман на френския писател Ги Бештел „Четирите жени на Бога. Блудницата, вещицата, светицата и наивницата“ (Издателство „Изток – Запад“, 2016) и още нещо.

Неговите мащабни женски фигури върху зебло запълват цялото пространство на картината и ни гледат в упор, без свян, в своята голота и похот. Чрез избрания зрелищен ракурс, с неприкритата на места гротеска, без никакво притеснение от страна на художника дали ще се харесат или не, те са свалили маските на фалшивия морал и са станали съучастници в психотеатъра на греха и човешките страсти. Така те излизат извън рамките на „четирите жени на Бога“ с опустошителната ярост, с която влизаш в „играта живот“.

Известно е, че в източнохристиянското изкуство иконографията на жената въплъщава белезите на непорочност и святост, за разлика от католическото изкуство, където тя е изобразявана в своята божественост и грешност. Жените на Матей Матеев се изправят пред нас в цялата си голота, без свян и комплекси за своя пол, те са хищници и жертви, разпънати между Ада и Рая, доброто и злото, най-низшите и най-възвишените страсти, качени на пиедестал и паднали от него… със и без ореол.

Те са далеч от „вечната, извънвременна богиня на живота“, както ни я представяше Дечко Узунов, извън мъченицата и светицата, въплътени в образа на Мадоната. Те са просто такива, каквото е времето, в което живеем, разпънати между изява и потиснатост, прикритост и разголена откровеност, примирение и скръб. Объркано време. Време на показност и фалш.

Но не мислете, че това е всичко, което ни показва Матей Матеев в тази изложба. Той е известен и като автор на ръчно изработени уникати – книги с афоризми и рисунки към тях, които ще видим в изложбата. В един от тях той казва: „Никой не може да ми вземе слънцето“. И това е точно така. В една от картините жената е прегърнала Глухар, тази стигаща до самозабрава в изказа на любовта си птица. И вярвам, че това съвсем не е случайно. Дали не е допълнението към четирите определения за жената и то, връщайки я към изконните й свойства?!

Не знам, това оставям на интуицията на тези, които ще дойдат да видят необичайния поздрав на галерия „Контраст“ към идващия месец на Жената.

Аксиния Джурова

МАТЕЙ МАТЕЕВ

Роден на 18 септември 1945 г. в град Кюстендил. Завършва Художествена Академия, София през 1975 г., специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов.

Живее в град Пловдив и от 1987 г. Член на СБХ и Дружествата на пловдивските и бургаските художници. Работи живопис. От 1976 г. участва в общи национални и международни изложби. Организатор и консултант на над 35 общински международни пленери в гр. Пловдив. Организира първия частен пленер през 1990 г., чрез фирма „Неспо“ Пловдив, а от 1998 г. – пленери с галерия „Бараците“, Пловдив. От 2004 г. е председател на Управителния съвет на най-старото пловдивско читалище „Възраждане“. Член на Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“. Основател на първия международен симпозиум по живопис „Пловдив от твореца сътворен“ към Ротари клуба, 2013 г.

От 2015 г. е удостоен с почетното звание „Следовник на Народните будители“. От април 2016 г. е член на Българската академия на науките и изкуствата.

НАГРАДИ

2001 г. – I-ва награда за живопис „Струма“, ОХИ.

2002 г. – Награда за живопис на Дружеството на пловдивските художници.

2005 г. – Награда „Пловдив“ за живопис.

2005 г. – Награда „Пол Харис“ на Rotary International.

2007 г. – Награда „Сребърно Възраждане“ на галерия „Възраждане“, Пловдив.

2010 г. – Голямата награда „Оскар Кокошка“ за живопис, Австрия.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.