Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „НАЧАЛОТО“ – ПЕТЪР ДОЧЕВ /1934-2005/ в галерия АРТЕ

„НАЧАЛОТО“ – ПЕТЪР ДОЧЕВ /1934-2005/ в галерия АРТЕ

„НАЧАЛОТО“ – ПЕТЪР ДОЧЕВ /1934-2005/ в галерия АРТЕ

„НАЧАЛОТО“ – ПЕТЪР ДОЧЕВ  /1934-2005/  в галерия АРТЕ

Галерия АРТЕ

представя

ПЕТЪР ДОЧЕВ

/1934-2005/

Началото

живопис

14 – 28 март 2017

Откриване на 14 март 2016 от 18.00 часа, ул. Г.С. Раковски 183 А, София

 

Галерия Арте ще представи серия картини ИНДУСТРИАЛЕН ПЕЙЗАЖ на големия български художник Петър Дочев. Изложбата е озаглавена Началото, тъй като това са най-ранните картини на автора още от времето на работата му като главен художник на „Кремиковци“/60-те и 70-те години на XX век/.

 

Петър Дочев (1934-2005) е един от най-бележитите български художници от втората половина на ХХ в. Той принадлежи на бъдещето.  Неговото  творческо наследство все още очаква проникновените си ценители и тълкуватели, които да определят  мястото на този велик художник в националното ни и европейското пластично изкуство. Имах привилегията да познавам непосредствено творческия път и да бъда много близък с този невероятен творец и излъчваш неизчерпаема доброта и приветливост човек. Ранният период от творчеството на талантливия живописец поразява с това, което наричам човешкост. Неговата чувствителност към участта на човека ставаше все по-изострена и човекът все повече отсъстваше от свят, дълбоко неразбираем. Индустриалните пейзажи, неудачно название от  изкуствоведите, изпреварваха епохата. Много по-късно авангардните социолози и философи изобретиха понятието пост-човешко общество. Дочев беше изпреварил времето. Не случайно казах, че бъдещето ще го преоткрие. В последните си творби Петър Дочев се върна отново към началото. Възвестявам, че неговото творчество ще пребъде.

Проф. Георги Фотев, 2017г.

 

Петър Дочев - изложба

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година. Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на едно добро сътрудничество между художествените галериите в град София.