Виенската галерия Вива Арт гостува със самостоятелна изложба на Искрен ИЛИЕВ

Виенската галерия Вива Арт гостува със самостоятелна изложба на Искрен ИЛИЕВ

Галерия Вива Арт, Виена със съдействието на Галерия Римини, София

представят

Искрен Илиев

Прах и мечти

самостоятелна изложба / живопис и графика

30 март – 30 април 2017

 

Виенската Галерия Вива Арт гостува в София със самостоятелната изложба „Прах и мечти“ на живописеца Искрен Илиев, когото галерията вече няколко години успешно представя в Австрия. Изложбата ще бъде подредена сред археологическите останки на Софийския римски амфитеатър (Amphiteatrum Serdicense). Ценителите на изкуството могат да я видят от 31 март до 30 април 2017 г. в галерия Римини, хотел Арена ди Сердика, ул.Будапеща 2.

Амфитеатърът на Сердика е съзнателно избран от куратора Велина Илева за сцена на тази изложба. Пясъчните нюанси, които доминират в творчеството на Искрен Илиев, заедно със силните, съвременни фигуративни композиции в картините му, кореспондират интригуващо с руините от една отминала слава. Фокусът на художника е винаги върху нетленното в тленното, в момента като вечност, съдържащ в себе си вчера, днес и утре, в надеждата на всеки един от нас да остави следа след себе си и в същото време в ясното съзнание, че сме просто зрънце пясък в часовника на вечността, само прашинка време в безвремието. И точно за това сме толкова ценни.

Художникът Искрен Илиев, ИСИ е един от най-ярките български млади творци зад граница. Роден е на 26. 03. 1975 г. в гр. Варна. От 1996 г. живее и работи като независим художник във Виена, Австрия.

Завършил е Университета по приложни изкуства във Виена, специалност Живопис, в класа на проф. Хутер. Има многобройни изложби, видео инсталации и сценични проекти, осъществени в Австрия, Бългaрия, Италия, Франция, Словакия и Германия. Негови картини са в частни колекции в Австрия, Холандия, Белгия, Испания, Швейцария и България. Правил е сценичен дизайн за Гучи, Формула 1, Роулинг Стоунс и Роби Уилямс, както и на визуални ефекти за АйБиЕм, Проктър енд Гембъл, Роше и Мобилком.

Работи предимно в поредици и серии, следвайки определени теми като използва смесена техникa върху платно. Големите му фигуративни картини, както и графиките му са винаги „Без Име”, защото за него всяка творба представлява процес, който не бива да бъде ограничаван с бариери и заглавия.

Искрен Илиев е прекрасен пример какво е в състояние да постигне един български талант в чужбина, в съчетание с австрийската културно-образователна традиция, която насърчава и цени изкуството и талантът във всичките им проявления. Виена, с нейните богати културни и имперски традиции са оставили траен отпечатък върху творчеството на Искрен Илиев. Персонажите му носят, независимо от сюжета и композицията, един осезаем отпечатък на гордост, аристократизъм, интелигентност и несломимост, а подчертано силните крайници сугестират връзката им със Земята и всичко човешко, което няма как да им остане чуждо. Ярките цветови акценти и символи, които поставя в някои от картините си, сякаш водят собствен паралелен живот, карайки картините да вибрират на друга честота, различна от тази, която ѝ дават охрата, сивото, черното и кафявото. Тази привидна несъответственост подчертава още по-силно противоречивостта на времето, в което живее и твори, отразена чрез палитрата от емоции и тоналности.

Искрен Илиев е творец, намерил както малцина други автори, баланс с духа на съвремието ни. Защото е сложна задача да си в синхрон с величини като „движение и промяна“. ИСИ е художник, който за разлика от много други, „играещи на сигурно“, не се уморява да рискува, да експериментира и да надскача себе си, използвайки нови техники, цветове и материали и въпреки това оставайки верен на стила си. В неговото творчество централна тема заема човекът, с неговите вътрешна красота, искреност и емоции. Особено силно го вълнуват връзките между хората. Искрен Илиев има човешкият и творчески потенциал да открива и пресъздава красивото в несъвършенството и завършеното в незавършеното. Така оставя поле за мечтание на всеки един наблюдател, който чрез интерпретациите си на картините му, както и често на желанието си да ги види „завършени“ по определен начин, става част от креативния път.

Развивайки се неспирно като човек и творец, Искрен Илиев развива и способността си да пресъздава на платно емоциите си, както и емоциите на тези, с които го среща пътят му. Несъмнено това ненатрапливо развитие е и една от тайните на успеха му: неговите картини всъщност са толкова истински, че нямат нужда да бъдат обяснявани.

Велина Илева, куратор