Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Боряна Росса – „Обогатен реализъм“ в Софийски Арсенал (САМСИ)

Боряна Росса – „Обогатен реализъм“ в Софийски Арсенал (САМСИ)

Боряна Росса – „Обогатен реализъм“ в Софийски Арсенал (САМСИ)

Боряна Росса – „Обогатен реализъм“ в Софийски Арсенал (САМСИ)

Национална галерия

СОФИЙСКИ АРСЕНАЛ – МУЗЕЙ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

представят

Боряна Росса

Обогатен реализъм

Куратор Надежда Джакова

7 септември – 22 октомври 2017

САМСИ, бул. „Черни връх” №2, София

Изложбата на Боряна Росса е автобиографичен разказ, пресъздаден чрез живопис, фотография, обект, видео, рисунки и документация на нейни пърформанси. Изложбата включва познати проекти: Витрувианско тяло (2008), Амазонска броня (2013), Перверзни зеленчуци (2013), както и най-новите серии Елате в Америка и станете богати! (2017), Обогатен реализъм (2017) и др.

Използвайки автобиографичния похват като инструмент за самопредставяне и самоизразяване, Боряна Росса разглежда теми, свързани с въпроси за половата идентичност, сексуалността, социални теми като отчуждението, маргиналността и емиграцията. Като включва своето тяло, лични и семейни истории в художествения процес, тя подлага на съмнение представата за „лично” – „общоприето”, превръщайки автобиографичността в пример.

Защо „обогатен реализъм“? За да отразя сложността на взаимодействието между социалния живот и технологиите, аз избрах “Обогатен реализъм” като заглавие на изложбата. Смятам идеята за “обогатена реалност”, която неимоверно влияе на нашата съвременна култура, за впечатляваща. Възможността да видиш света през обектива на телефона си например и да взаимодействаш с дигитално генерирани места и същества  (както в Покемон Го, може би най-популярното приложение на “обогатената реалност”) е също експресивна визуална метафора за всички наши взаимодействия с технологиите и на това как те влияят на живота ни.

Това е втората изложба от проекта „Автобиография” от програмата на музея за документиране на съвременно изкуство. Без да има ретроспективен характер, целта на проекта е да се назоват и подчертаят имена и произведения, променили изкуството ни от 90-те години на ХХ век до днес.

 …

Боряна Росса е родена в София през 1972, живее и работи в София и Ню Йорк. Работи в областта на пърформанса, филмa, фотографията, дигиталните изкуства, прави собствени кураторски проекти. Заедно с Олег Мавроматти основава група Ултрафутуро през 2004, с която участва в множество международни изложби. Боряна Росса завършва наскоро дисертацията си «Полът след Студената война» в университета Ренселаер, Ню Йорк. Преподава видео, кино и интердисциплинарно изкуство в департамента Трансмедия в Сиракузкия университет, Ню Йорк.

Произведенията й са показвани в световно известни музеи и форуми като Музея за модерно изкуство (MUMOK) Виена; Националната художествена галерия Захета, Варшава; Бруклинския музей, Ню Йорк; 1-во и 2-ро Московско биенале; 1-во Балканско биенале, Солун и др.

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.