Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Гравюри от ателиетата на Лувър – изложба в НХГ

Гравюри от ателиетата на Лувър – изложба в НХГ

Гравюри от ателиетата на Лувър – изложба в НХГ

Гравюри от ателиетата на Лувър – изложба в НХГ

Националната галерия

и

Градската художествена галерия – Пловдив

представят

Гравюри от ателиетата на Лувър

ХVІІІ – ХХ в.

12 септември – 1 октомври 2017

Откриване на 12 септември, вторник, 18.00 часа

Двореца, пл. „Княз Александър I

Колекцията старинни гравюри от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика. Най-представителната част от тях ще бъде експонирана в Националната галерия.

Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувър („Chalcografie de Louvre“) в почти 200-годишен период – от ХVІІІ до началото на ХХ век. Друга част са печатани при братята Кюнцли от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, битови и пасторални сцени, портрети, пейзажи. Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година.

Колекцията „100 гравюри – съхранената художествена памет на един френски колеж в България“ съдържа оригинални френски, немски и италиански творби. Издаден е и каталог на творбите с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За създаването на този значим културен продукт Градската художествена галерия – Пловдив беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив г-жа Теофана Брадинска. Проектът е реализиран с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив“.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.