„Портрет и Пейзаж“ – избрани творби от колекцията на Национална Художествена Академия

„Портрет и Пейзаж“ – избрани творби от колекцията на Национална Художествена Академия

Галерия АКАДЕМИЯ

представя

Портрет и пейзаж

Избрано

Изложба живопис от музейната сбирка на Националната художествена академия

19 декември 2017 – 14 януари 2018

Откриване – 19 декември (вторник), 18:00 часа

18:30 ч. – Коледен концерт на Академичен хор „Света Параскева“ и Хорова школа „Петя Павлович“

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

 

Изложбата в галерия „Академия“ представя живописни портрети и пейзажи от колекцията от Музейната сбирка, част от които са малко известни или непоказвани. Сред авторите се открояват имената на Владимир Димитров Майстора, Иван Ангелов, Дечко Узунов, Константин Щъркелов, Димитър Гюдженов, Иван Милев и много други.

Музейната сбирка на Националната художествена академия съхранява една от най-старите и оригинални художествени колекции в България. Създадена едновременно с основаването на Академията (тогава Държавно рисувално училище) през 1896 г., тя включва в своите фондове живопис, графика и икони, оригинални произведения на дърворезбата, шевици, съдове, накити, оръжия и др. Според регламента на Музея, отразен в първия Правилник за функционирането му от 1922 г., негова основна цел е да запази екземпляри от паметниците на българската духовна и веществена култура, които да служат и като помагала в учебната работа.

Развитието на музейната сбирка протича с различни темпове във времето, като живописната колекция е попълвана най-последователно между 90-те години на XIX и 40-те години на XX. При това не става дума за формално събиране на учебни работи, а за избор на творби, които се отличават с определена представителност спрямо програмните задачи и очертават наред с характеристиките на личния стил и някои от закономерностите в общото ни художествено развитие.

След откриването на изложбата на 19 декември, от 18:30 певците от Академичен хор „Света Параскева“ и от Хорова школа „Петя Павлович“ ще поднесат своя Коледен поздрав към преподаватели, студенти и гости на галерията. В програмата ще прозвучат обичани коледни и популярни песни.

Академичен хор „Света Параскева“ работи под патронажа на Национална художествена академия от 2008 година. Участвал е в множество концерти и фестивали у нас – София, Пловдив, Ямбол, Казанлък, Габрово, Широка Лъка, Харманли, Кърджали; и в чужбина – Македония, Гърция, Унгария, Австрия. Носител е на Първа награда от Международния хоров конкурс „Антонио Вивалди “ в Габрово през 2015 година и Гран при в Първи дистантен конкурс „Гласовете ви чуваме“ през 2016 година. Към хора функционира хорова школа за обучение на начинаещи певци, които успешно се включват в концертните участия на състава.