Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Камен ТАНЕВ представя „Малки монументи“ в галерия ИНТРО

Камен ТАНЕВ представя „Малки монументи“ в галерия ИНТРО

Камен ТАНЕВ представя „Малки монументи“ в галерия ИНТРО

Камен ТАНЕВ представя „Малки монументи“ в галерия ИНТРО

Галерия ИНТРО

представя

КАМЕН ТАНЕВ

„Малки монументи“

изложба, скулптура

01 – 20 март 2018

Откриване: 1 март 2018, 18:30ч. – ул. „Цар Самуил“ 28, София

 

С изложбата „Малки монументи“, талантливият български скулптор Камен Танев се завръща в България, 13 години след последната си експозиция в страната. Авторът ще представи първообрази на монументалните си скулптури, които красят музеите, площадите, парковете, кръстовищата и крайбрежните алеи на градове в Италия, Франция, Германия, Холандия, Уелс, Испания, Гърция, Австрия, Унгария, Белгия, Холандия, Гватемала, Турция, Египет, Сирия, Израел, Индия, Тайван.

Неподправеният стил на даровития скулптор е добре познат на ценителите от множеството участия и представяния на конкурси, арт фестивали и симпозиуми в чужбина. Всяко едно негово произведение представлява абсолютно свободна жива форма, лична негова интерпретация, която живее някъде. Обича да казва, че скулптурата няма нужда от постамент. Тя трябва да си стои като странен жив организъм и да не бъде насила вмъквана в архитектурни оси или градски пространства.

Една от последните му реализирани монументални творби е в Азиатския музей за модерно изкуство в Тайван, редом до скулптурата на Роден. Сред най-известните му произведения са 8-метровата бронзова скулптура за младежките олимпийски игри в Нанджин, Китай, композицията „Връзки“ пред международното летище в Гватемала сити, трите монумента, които красят Истанбул, както и много други.

Авторът е носител на множество награди от престижни арт фестивали и конкурси в страната и чужбина.

Посетителите на галерия „Интро“ ще могат да се насладят на пластиките от „Малки монументи“ в периода от 1 до 20 март 2018 г.

Още за Камен ТАНЕВ:

Светът на Камен Танев се определя от чистотата: перфектен в технически аспект, овладявайки от ранна възраст една флуидна пластичност на материалите, той оползотворява формите, които избира да създава.

Торсове, които създава, може да заблудят публиката, която не е запозната с целостта на неговото творчество, но Камен Танев по-скоро клони към абстракцията. Действително любовта към човешкото тяло е често срещана сред много съвременни артисти. Той минава с лекота през трудностите на извайването на мрамора, гранита и други твърди материали, обуздавайки ги във великолепни скулптурни конфигурации, отличаващи се с техния ритъм и симетрия, докато в други случаи основната роля е предоставена на сюблимната агония и динамични свързвания.

Една екстензивна препратка в геометрични фигури заедно с физиката и биологията пораждат една нова таксономия в триизмерната вселена. Той прилага един задълбочен подход към най-деликатните детайли в необикновените структури, поставени в един нов контекст в друго измерение. Често детайлите на тези композиции включват цитиране на вечното преплитане в неговите произведения, отразявайки флуидното на даден материал за отливане или тъкан. Мраморът се трансформира в способните ръце на скулптура в привидно пластичен материал, като неговата текстура се култивира при съпоставката и разнообразието на цветовете.

Но, тенденцията да прибягва къмпреплитането може да се отнесе към една игра на сенки между очевидното и прикритото, реалното и въображаемото, която е скрита зад повърхността на реалността. По начин, който напомня на един друг българин – Кристо, Танев транспонира скулптурата с подобен подход: разкрива чрез неяснотата. Привидно скрита под флуидните дрехи за отливане, не можем да направимдруго, освен да градим хипотези за действителната форма.Не можем да разпознаем ясно. Пределът на въображението действа по собствен начин, който Танев оставя да предаваконюнктурата на детайлите в неговите произведения, възражда самите художествени произведения и поднася скулптурите оживени с пластичността, която ръководи тяхното начало.

Г-жа Тули Мисирлоглу,

Главен куратор по история на изкуството – Македонски музей за съвременно изкуство,

Солун, Гърция

Kamen Tanev - galeria Intro izlozhba skulpturi 2018

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.