Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 88

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 89

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 90
“Пътуване на стихиите” в галерия „Червената точка“ | Sofia Art Galleries :: Галерии в София

“Пътуване на стихиите” в галерия „Червената точка“

“Пътуване на стихиите” в галерия „Червената точка“

Галерия и арт депо „Червената точка“

представя

ПЪТУВАНЕ НА СТИХИИТЕ

изложба с куратор Христина Бобокова

06.03.2018 – 30.03.2018

Откриване: 6 март 2018, 19 часа –  ул. Св. Св. Кирил и Методий“ 24, София

 

Пътуване на стихиите разглежда темата за съвместимостта на елементите, тяхното проявление около нас, природните закони, инстинктите и желанията, породени от тяхното взаимодействие. Изложбата представя различни интерпретации по темата чрез езика на изкуството и през погледа на няколко българки – творци и художници с активни, но с различни житейски позиции. Подборът им е извън всякакво съпоставяне, защото освен за позиции и роли, става дума за изразяване и на емоции, чувства, за пътешествия и обикновени истории, които стават необикновени, когато са разказани през погледа на изкуството. Творбите на участничките са едно пътуване от диви, мрачни и пусти места, през девствени красиви и зелени територии, неопорочени от човека, до такива, които съществуват само във въображението.

Места, които ги няма на картата и са извън дневния и обществен ред.

Петте стихии – Етер/пространство/, Въздух, Вода, Огън и Земя си взаимодействат в творбите и кореспондират с инстинктите и желанията, но не ги виждаме в техния чист вид. Те съдържат примеси на други инстинкти.

Изложбата представя 6 авторки – Лариса Илиева (смесена техника), Невена Дернева (епоксидна смола), Деница Тодорова (стъкло), Райна Стоимирова (акрил върху платно), Пенка Минчева (графика с печат), Деница Дакова (дърво/скулптура). Всяка една от дамите е индивидуалист, разработва свои художествени техники, които сами по себе си са любопитни и впечатляващи.

Пенка Минчева представя авторска графична техника на работа с печат, като на принципа на модула използва елементи изграждащи едно цяло. В техниката присъства графичното усещане за форма и емоционалност, което прави творбите изразителни и чувствени.

Лариса и Райна са нежни и експресивни в своите живописни платна, пресъздаващи феерия от цветове, светлина и свобода, пътувания през приказни цветни места. Лариса е мистика – Райна е енергия.

Невена експериментира със сложната техника на епоксидната смола, заинтригувана от съпоставката на стихиите и контакта между повърхностите – гладкостта на смолата и грапавината на хартията на прах.

Деница Тодорова пък представя серия медальони от цветно лято стъкло, в които илюстрира фантастични стъклени пейзажи, съчетавайки детайли от мистиката на природата, бита и елементи от дамския тоалет.

Деница Дакова представя своите експерименти с дървото…..

Лариса Илиева – Вода + Въздух = Въздухът е хипнотизиран от дълбочината и заплетеността на Водата, а тя се възхищава от необвързаността му. Те са очаровани един от друг, макар и много различни.

Невена Дернева – Земя + Огън = Двете стихии са в конфликт и противопоставяне, балансът е труден, с много усилия, но със силен енергиен заряд. Противоположностите се привличат и флиртуват.

Деница Тодорова – Етер + Въздух = Ефирност, чистота и далечно свистене на хладен морски бриз, загадъчност и нежност в общуването, стихиите се изпълват взаимно и стават едно цяло.

Пенка Минчева – Огън + Въздух = Хармонично и дълготрайно взаимодействие, стимул на творчески импулси с аромат на диви цветя, билки и топли есенции, породени от сгорещените въздушни маси и природните дарове. Цялостност.

Райна Стоимирова – Етер + Земя = Пространството дава възможност за движение на енергията, свобода и същевременно баланс. Красотата и живителни сокове на природата се разтичат в контакта по между си, така както Геа и сладостно поставят началото на Света.

Деница – Земя + Въздух = Въздухът вдъхновява Земята да приема живота от по-леката му страна, а Земята му помага да е по-практичен и реалистичен.

 

Куратор: Христина Бобокова

Христина Бобокова е Директор на фондация Процес – пространство (Process-Space) и директор на фестивала Process Space Art Festival.