Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Българските художници днес: Димо КОЛИБАРОВ в Националната галерия

Българските художници днес: Димо КОЛИБАРОВ в Националната галерия

Българските художници днес: Димо КОЛИБАРОВ в Националната галерия

Българските художници днес: Димо КОЛИБАРОВ в Националната галерия

Национална Галерия

представя

ДИМО КОЛИБАРОВ

самостоятелна изложба от проекта „Българските Художници Днес“

29 март – 29 април 2018

Откриване на 29 март, четвъртък, 18.00 часа – Двореца, пл. „Княз Александър I

Димо Колибаров сред авторите, които формират облика на съвременната българска графика от 1990-те до днес и я представят на международните форуми. Той е част от едно силно поколение графици, което променя пластичния език и преформулира възприемането на графиката в контекста на българското изкуство от края на ХХ и началото на XXI век, наред с художници като Кольо Карамфилов, Онник Каранфилян, Стефан Божков и др. Голямо признание за неговите постижения са многобройните национални и международни награди.

В изложбата са представени 107 произведения в техниките офорт, акватинта и литография, създадени през последните 20 години. В основните графични цикли: „Дневниците на Константин”, „Земно привличане”, „Завръщане към природата”, „Дневниците на Икар” и „Дневниците на едно дете“ централно място заемат темите за човешките съмнения и стремежи, страхът от преходността, стремежът на човека да превърне мига във вечност. Митичните герои от „Дневниците на Икар” прерастват в героите от ежедневието в „Дневниците на Константин” и „Дневниците на едно дете”. Темата за детството и любовта е вдъхновена от сина на художника – Константин, на който са посветени няколко изложби.

Изложбата на Димо Колибаров в Националната галерия по програмата „Българските художници днес” представя най-значителните произведения от творческото му развитие и подчертава неговото място и значение в контекста на съвременното българско изкуство.

Уредник на изложбата:  Сузана Каранфилова

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.