Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Пътуване през времето“ с Анета ЯЛАМОВА в галерия ПАРИЖ

„Пътуване през времето“ с Анета ЯЛАМОВА в галерия ПАРИЖ

„Пътуване през времето“ с Анета ЯЛАМОВА в галерия ПАРИЖ

„Пътуване през времето“ с Анета ЯЛАМОВА в галерия ПАРИЖ

ГАЛЕРИЯ ПАРИЖ

представя

АНЕТА ЯЛАМОВА

ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ ВРЕМЕТО“

изложба, живопис

01 – 25 октомври 2018

Откриване: 1 октомври 2018, 18 ч. – ул.“Цар Самуил“ 47, София

 

На първи октомври галерия „Париж“ ще представи известната великотърновска художничка Анета Яламова, която от дълги години е и един от основните автори на галерията.

Изложбата е мащабна и се състои от 35 картини, обединени под заглавието „Пътуване през времето“. Наистина, зрителят гледайки тези произведения, ще бъде пренесен както в щастливото село, кипящо от труд и веселие, така и в романтичния стар град, където любовта е нежна и пропита от копнеж по другия. Навсякъде в тези платна се чувства едно тихо щастие, което сякаш извира от изпълнените с благост лица на мъжете, жените и децата, че дори и от тези на животните. Дали ще се сблъскаме с усилната селска жътва или със спокойната градска разходка, или с шумната сватба, ние задължително ще усетим силната отдаденост между мъжа и жената, между родителите и децата в семейството, между приятелите, изобщо тези картини са облъхнати от любовта. И почти във всички тях ще открием невидимото присъствие на ангелите, на Бог и Богородица. Те стоят, летят и бдят над цялата тази човешка любов и тихо я благославят…

А Велико Търново е сякаш отделен герой в картините на Яламова, той е винаги там, със своето красиво и категорично присъствие, част от цялата приказна градска атмосфера,той е тихият свидетел на любовта през вековете.

Анета Яламова е художник с изключително прецизна техника и усет към композицията, светлината и детайла. Стилът ѝ е най-близо до наивизма, но влияние му оказва и иконографията, като съчетанието на двете прави произведенията ѝ толкова близки и познати на българския зрител.

Търновските къщи, българското село, иконописта, обредите, ритуалите и целия богат фолклор, който имаме, са намерили своето ярко и силно присъствие в тези картини.

Нека заедно да попътуваме през отминалите времена на България, които все още нашепват за себе си от великотърновските старини.

Изложбата може да се види до 25 октомври, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.

Надя Павлова

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.