Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Изложба на италианския художник Стефано Пизано галерия СЕРДИКА

Изложба на италианския художник Стефано Пизано галерия СЕРДИКА

Изложба на италианския художник Стефано Пизано галерия СЕРДИКА

Изложба на италианския художник Стефано Пизано галерия СЕРДИКА

Галерия СЕРДИКА

представя

Стефано Пизано

„Peli“

самостоятелна изложба

25 октомври – 25 ноември 2018

ВЕРНИСАЖ: 25 октомври 2018 г. от 19:00 часа – Женски пазар, нова сграда на ъгъла  ул.” Стефан Стамболов” и ул.”Лозенград”- ет.2

 

 

В периода 25 октомври – 25 ноември 2018 г. в галерия ”Сердика” на Женски пазар, ще бъде представена изложбата „Peli“ на италианския художник Стефано Пизано, с куратор Стефан Стоянов. Официалното откриване ще се проведе на 25 октомври 2018 г. от 19:00 часа.

(Галерия „Сердика“ е част от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД и се намира на ъгъла на ул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград.)

Стефано Пизано е сравнително непознат на столичната публика чуждестранен автор. Италианският художник е изключително активен. Факт, засвидетелстван в творческата му биография. Авторът е високо ценен в международните художествени среди. Доказателство за това твърдение е, не само успехът, с който се увенчава всеки негов реализиран проект, но и положителната оценка на утвърдени художествени критици. Основното средство за създаване на творческа концепция и водещ мотив в произведенията на Стефано Пизано, е провокацията на зрителя.

Пред нас е една експозиция, обединена от идеята за „разбутване“ на културни пластове, за проникване на действието под и отвъд това, което сме свикнали да виждаме, различно от конвенциите на художествения живот. Съмишлениците, обединени около изложбата „Peli“, художникът, кураторът Стефан Стоянов, както и екипът на галерията, си поставят за цел търсенето на нови възможности за концептуализиране на съвременните визуално-пластични изкуства. Именно затова, в рамките на проекта „Peli“ авторът използва най-разнообразни форми на изява, техники, медии и образни структури. От традиционна живопис до видеоинсталация.

Обединени под мотото „Peli“, в превод от италиански, означаващо „косми“, можем да проследим три различни проекта, създадени от Стефано Пизано, специално за Галерия Сердика на Женски пазар и българската публика. Първият от тях е ядро на експозицията и носи нейното име.

Проектът „Peli“ е реализиран с темперни бои и графит върху хартия. Мотото на този цикъл от творби насочва зрителя към търсената идейна и съдържателна особеност – стремежът на автора да провокира, използвайки визуалния образ. Ивиците, нанесени върху изобразителното поле, напомнят неспокойни косми – идея, която авторът умишлено желае да внуши. Тоновете, с които Стефано Пизано изгражда тази серия са изключително експресивни и контрастиращи. Фигурите и образите се третирани на големи плоскости, където изразителната текстурата на боята и едрата мазка на четката придават разнообразие на художествената форма.

Друга линия на търсения, която можем да проследим, е свързана със следващата серия произведения, обединени като „Race Paintings”. В този цикъл, художникът избира сюжети, илюстриращи актуални проблеми както на съвременното общество, така и на отделната личност. В живописта от „Race Paintings” изобразените теми са представени умишлено като телевизионни и кино кадри. Този подход доближава картините на Стефано Пизано до динамичните форми, които наблюдаваме на екраните. Образите са деформирани, отличават се с драматизъм и интересен начин на третиране на обемите в изображението.

Последният и най-иновативен проект на твореца, включен в изложбата, е дигиталната видео инсталация с наименование „Българското видео”. Видеото проследява три различни ястия, заснети с неподвижна камера. Проникването на артистичния жест, действието (action), което стои в основата за създаване на неконвенционални форми, смесено с нещо толкова обикновено като ястията и храненето, част от ежедневието ни, свидетелства за значимостта на автора и неговия нетрадиционен и оригинален подход.

Експозицията „Peli“ на Стефано Пизано, която ни показва един изключително модерен поглед върху създаването на съвременно изкуство, може да бъде разгледана в периода 25 октомври – 25 ноември 2018 г. в галерия ”Сердика”. Изложбата е реализирана съвместно от Art Agency Ltd галерия и Галерия „Сердика“, част от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД, което стопанисва и Женски пазар, където се помещава и самото художествено пространство.

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.