ВЕЛИН ДИНЕВ НА 80! – юбилейна изложба в ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

ВЕЛИН ДИНЕВ НА 80! – юбилейна изложба в ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

Галерия ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

представя

ВЕЛИН ДИНЕВ НА 80!

юбилейна изложба, живопис

5 декември – 21 декември 2018

Вернисаж: 5 декември 2018 (сряда), 18 часа – ул. “Св. Св. Кирил и Методий” 24, София

 

Дни преди изложбата Велин Динев ще навърши 80 години. Възрастта, обаче, не е пречка за неговата жизненост. Платната му са изпълнени с младост и мъдрост едновременно – рисувани са с младежки порив, а сюжетите пресъздават моментите на съзерцание, присъщи на мъдреца.

Обичаме Велин Динев като човек заради неговото чувство за хумор и самоирония. Обожаваме художника Велин Динев заради свежото неподчинение на възрастта и на определенията. Почитаме го за това, че въпреки възрастта си, работи неуморно с младежки и ярък почерк.

Силен художник, неотлъчно посветен на творчеството си, с множество самостоятелни изяви в продължение на повече от 40 години. Роден през 1938 г., завършил Националната художествена академия, специалност «Текстил», което и досега се усеща в платната му. През годините участва в множество общи изложби в Букурещ, Берлин, Будапеща, Париж и Лондон. Живее и твори в Сливен, но негови картини са притежание на колекционери от Германия, САЩ, Франция, Англия, Австрия, Китай и Русия.

Носител е на Голямата награда «Сирак Скитник» за 2018 година. Призът е учреден през 1996 година, а негови носители са художници като Йордан Парушев, Красимир Карабаджаков, Красимир Добрев, Галина Драгнева и др.

Представен е в депото на галерия «Червената точка» от 2015 г., а това ще е втората му изложба в софийската галерия. И преди три години, и сега е трудно да повярва човек, че зад платната на Велин Динев стои възрастен автор. Художникът показва неочаквана за неговото поколение експресивност и свежест на изказа. «За разлика от много свои връстници, Велин не остана в естетиката на годините от неговата младост», така галеристите от «Червената точка» обясняват редовните си покани към сливенския художник да представя актуални платна пред софийска публика.

Юбилейната му изложба по повод 80 годишнината ще се открие на 5 декември от 18 часа в галерия и арт депо „Червената точка“. Освен най-новите му платна, тя ще обхване творби от последните три години на автора. Експозицията ще включва успешната му серия с народни мотиви, очарователната „водна“ серия, провокирана от риболовната му страст, както и разпознаваемите му пейзажи в ултра ярки цветове.