Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Между Прокоба и Голгота“ – Борис ГОНДОВ в галерия КОНТРАСТ

„Между Прокоба и Голгота“ – Борис ГОНДОВ в галерия КОНТРАСТ

„Между Прокоба и Голгота“ – Борис ГОНДОВ в галерия КОНТРАСТ

„Между Прокоба и Голгота“ – Борис ГОНДОВ в галерия КОНТРАСТ

Галерия КОНТРАСТ

представя

БОРИС ГОНДОВ

„Между Прокоба и Голгота“

скулптура и рисунки

05 февруари – 02 март 2019

Вернисаж: 5 февруари (вт), 18-20 часа – ул. „Цар Самуил“ 49, София

 

Борис Гондов е от тези творци, които винаги сами са избирали названието на изложбите. Той е и от тези, на които самостоятелните изяви не надхвърлят пръстите на едната ръка. Спомням си как през 2011 г., когато откри в Галерия „Академия“ в София втората си самостоятелна изложба от пластики и рисунки, тя буквално стъписа всички ни със силата на израза и с посланието, което недвусмислено отправи към нас още със заглавието „Сътворението“. Не бях виждала отдавна такъв възторг в очите на колегите, разглеждайки работите му, макар че част от тях не бяха непознати. Но събрани така на едно място, те разкриваха света на Борис Гондов в широкия диапазон на неговите търсения, а именно социалния живот на човека, осмислен чрез Раждането, неговата Голгота и Възкресение, т.е. през вечната христологична тема на пратеника на Бога – Синът.

Темата за падението и възхода винаги го е вълнувала, често претворявана чрез образа на ангелите. В последните години скулпторът направи още две самостоятелни изложби в София, в които чрез бронзовите и дървените пластики, засегна същата тема, без да изостави и тази за жената. За него „Жената – вечната и святата“ като стихотворението на Блага Димитрова, винаги е представена в своята физическа красота и духовна извисеност.

Изложбата в Галерия „Контраст“, включва над 20 пластики и 30 рисунки. Тя не прави изключение в тази насока. Отново, още със заглавието си „Между Прокоба и Голгота“ и в изящните пластики от дърво, бронз и рисунките, се разкрива какво е за Борис Гондов човешкото битие. „Прокобата на човека е Житието, Битието и Страданието, Голгота е самата гибел, но накрая идва Възкресението – Истината, защото същността на цялото християнство е Истината“ – казва той.

Пластиките, показани в изложбата в Галерия „Контраст“ разкриват едни от най-привлекателните страни на неговото изкуство, в което винаги има полет, дори падналият ангел е представен в полет. Спомням си в тази насока паметника на Македоно-одринското опълчение, представено чрез жена в полет, да не споменавам скулптурната му композиция „Птици“ в Нагасаки, необичайния му паметник на Самуил, представен в момента, в който той пита Бога: Защо?, както и Меркурий, бога на търговията с празна глава, отправяйки недвусмислен намек към жаждата за пари в днешния свят, надминаваща всичко останало.

Майстор на естетичния пластичен израз, независимо в какъв материал и коя тема разработва, Борис Гондов е завладяващ с въздържаната си експресия, великолепни рисунки и пластики, издържани в традициите на фигуративното изкуство, които зрителите могат да видят в експозицията в Галерия „Контраст“. В нея един от най-добрите скулптори на своето поколение като че ли затваря кръга на търсенията си и житейска философия. Тази, която ни е предначертана още с прокобата при нашето раждане и която от начина, по който преминаваме в живота, определя достигането до Истината на нашата Голгота.

Проф. Аксиния Джурова

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.