Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Moving Stills“ – филми за фотография от Триша Зиф в галерия СИНТЕЗИС

„Moving Stills“ – филми за фотография от Триша Зиф в галерия СИНТЕЗИС

„Moving Stills“ – филми за фотография от Триша Зиф в галерия СИНТЕЗИС

„Moving Stills“ – филми за фотография от Триша Зиф в галерия СИНТЕЗИС

ГАЛЕРИЯ СИНТЕЗИС, ФОТОСИНТЕЗИС АРТ ЦЕНТЪР И
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

представят

MOVING STILLS

Филми за фотография от Триша Зиф

Куратор: Надежда Павлова

12 март – 8 април 2019

Откриване: 12 март, вторник, 19:00 ч, в присъствието на автора – бул. Васил Левски 55, София

 

Галерия Синтезис ви кани на изложбата „Moving Stills – филми за фотография от Триша Зиф“. Тя е фокусирана върху четири от филмите на известната режисьорка: „Чеволюция“ (2008), „Мексиканският куфар“ (2011), „Човекът, който видя твърде много“ (2016) и „Уиткин и Уиткин“ (2017). Те разказват историите на четирима фотографи: Алберто Корда, Робърт Капа, Енрике Метинидес и Джоел-Питър Уиткин.

Изложбата е продължение на тематичния модул „Кино и фотография“, в който галерия Синтезис показва изложби на значими фотографи и режисьори, подчертаващи връзката между фотографията и киното, в партньорство със София Филм Фест.  През 2018 г. в рамките на фестивала беше показана изложбата „Сергей Параджанов: Homo Liber“ на грузинския фотограф Юрий Мечитов.
Изложбата Moving Stills включва емблематични кадри на световноизвестните фотографи Робърт Капа, Герда Таро, Дейвид „Чим“ Сиймор, Алберто Корда, Енрике Метинидес и Джоел-Питър Уиткин, както и документи, плакати и артефакти, свързани с филмите на Триша Зиф.

Изложбата е основният повод за третото посещение на Триша Зиф в София. През 2015 г. тя е председател на документалното жури на София Филм Фест, а през 2016 г. води майсторски клас в рамките на фестивала. По време на гостуването си в галерия Синтезис Триша ще изнесе майсторски клас и ще представи три от своите филми.
Като част от съпътстващата програма на изложбата, във Фотосинтезис арт център ще бъдат прожектирани филмите: „Чеволюция“ (2008), „Мексиканският куфар“ (2011), „Човекът, който видя твърде много“ (2016), а последният ѝ филм „Уиткин & Уиткин“(2017) също е включен в програмата на 23-ото издание на София Филм Фест.

„Първите ми филми като документалист са посветени на застиналия образ. Филми, които говорят за фотографията, разказват историите на фотографите. Как виждат, мислят и се държат те и как техните образи са видени и разбрани по света. Неподвижното изображение ме отведе до филма. Използвам езика на киното, за да се взра в спокойствието на мига“ – споделя Триша Зиф.

Първият ѝ филм, вдъхновен от фотографията, е „Чеволюция“, поглед към най-известния портрет на Ернесто Че Гевара, който историкът на изкуството Дейвид Кунзъл описва като „Мона Лиза на фотографията“. Той е заснет през 1960 г. от Алберто Диаз Гутиерес, известен кубински фотограф, подписващ се с името Корда.

„Мексиканският куфар“ проследява пътя на негативите на трима знаменити фотографи – Робърт Капа, Дейвид „Чим“ Сиймор и Герда Таро, от гражданската война в Испания. Смятани за безвъзвратно изгубени повече от седемдесет години, те са открити случайно на дъното на един шкаф в Мексико Сити през 2007 г.

Филмът „Човекът, който видя твърде много“ ни среща с Енрике Метинидес, мексикански фотограф, обсебен от снимането на инциденти, престъпления и катастрофи, преобърнали съдбите на хората.

„Уиткин и Уиткин“ изследва световете на двамата еднояйчни близнаци, световноизвестния фотограф Джоел-Питър Уиткин и Джером Уиткин, художник и преподавател. Те не си говорят, но филмът показва първата музейна изложба, в която творбите им са събрани заедно. Въпреки липсата на близост между тях, произведенията им си общуват.

Съпътстваща програма:
13 март, сряда ,18:30 ч, прожекция на филма „Чеволюция“, 2008 г., времетраене: 86 мин.
14 март, четвъртък, 18:30 ч, майсторски клас на Триша Зиф и прожекция на филма „Мексиканският куфар“, 2011 г., времетраене: 86 мин.
15 март, петък, 18:30 ч, прожекция на филма „Човекът, който видя твърде много“, 2016 г., времетраене: 89 мин.
16 март, събота, 14:00 – 20:00 ч, ПУК#8 Moving Stills – фотокниги на Триша Зиф, в присъствието на автора.
*Всички събития са с вход свободен.
Изложбата се осъществява в партньорство със София Филм Фест и подкрепата на Фотосинтезис и SONY България.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.