Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Йозеф Куделка: Изгнания. Фотографска изложба в СГХГ

Йозеф Куделка: Изгнания. Фотографска изложба в СГХГ

Йозеф Куделка: Изгнания. Фотографска изложба в СГХГ

Йозеф Куделка: Изгнания. Фотографска изложба в СГХГ

Софийска Градска Художествена Галерия

представя

Йозеф Куделка

Изгнания

фотографска изложба

07 май – 09 юни 2019

Откриване: 07.05.2019, 18:00 – ул. Генерал Гурко 1, София

В присъствието на Йозеф Куделка

 

Повече от четири десетилетия Йозеф Куделка, странстващ и независим фотограф, създава проницателно и въздействащо изкуство, отдадено на човека и неговата среда. Темите, които са обект на неговото творчество и биват проследени в изложбата са: изгнаничество, номадство, политически и социални конфликти, природата, променена от човешката дейност и др. Изложените знакови творби от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години разкриват дълбоко хуманния характер на неговото творчество.

След множество странствания из Европа Йозеф Куделка получава френско гражданство през 1987 г. и в знак на благодарност към Франция, той дарява 75-те фотографии от серията „Изгнания“ на Център „Помпиду“ – Национален музей за модерно изкуство/Център за промишлен дизайн. Именно тази ключова за неговото творчество серия от творби представлява настоящата експозиция.

Рискувал живота си, за да заснеме съветското нашествие в Чехословакия през 1968 г., творец без гражданство, странствал из Европа от 1970 г. до 1987 г., той оставя убедителни фотодокументи за генезиса и страховете на Европа. Йозеф Куделка е сред най-видните артисти засвидетелствали, че Eвропейският проект е донесъл мир и просперитет.

Йозеф Куделка няма постоянно местожителство и продължава дейността си в Западна Европа, като следва маршрутите на провежданите ежегодно цигански събори, църковни празници и фолклорни фестивали. Самия той живее като скитник и странства, без контакти с родината си.

Неговото творчество представлява връзка между художествената фотография и фотожурналистиката и илюстрира поетично един живот на скитничество от Ирландия до Италия, от Испания до Полша. Чрез снимките на изоставени или разпилени предмети, образи на бездомни животни и самотни хора, творчеството му поставя въпроса за границите и идентичностите. Той хвърля нова светлина върху предизвикателствата и страховете на съвременното европейско общество.

Изложбата „Йозеф Куделка: Изгнания“ се организира от: Френски институт в България, Столична община и Софийска градска галерия в партньорство с: Център „Помпиду“, Магнум Фото, Експресбанк, Висше франкофонско училище за администрация и управление и Международна организация на Франкофонията.

 

Йозеф Куделка е роден в Моравия (Чехословакия) през 1938 г. Започва работа като авиационен инженер, а в края на 1960-те години се посвещава изцяло на фотографията. През 1968 г. заснема съветското нахлуване в Чехословакия. Публикува снимките под псевдоним P.P. (Пражки фотограф) и получава анонимно наградата Робърт Капа за фотографиите си. Четиридесет години по-късно голям брой от фотографиите му, придружени с обяснителни бележки, са публикувани под заглавие Нашествие Прага 68. Куделка напуска Чехословакия през 1970 г. и живее като лице без гражданство. Получава политическо убежище във Великобритания. Малко след това се присъединява към Магнум Фото. През 1975 г. е публикувано първото издание на книгата му Цигани (прегледано и допълнено издание през 2011 г.). Първото издание на Изгнания е публикувано през 1988 г. Впоследствие Куделка публикува 10 панорамни фотографски албума, посветени на връзката между съвременния човек и пейзажа, между които Black Triangle (1994), Chaos (1999), Lime (2012) и Wall (2013). Куделка е излагал творбите си в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (MoMA) и в Международния център за фотография в Ню Йорк, в Галерия Хейуърд в Лондон, в Музея Стеделийк в Амстердам и в Пале дьо Токио в Париж. Получава награда Надар (1978 г.), Френски национален Гран При за фотография (1989 г.), Гран При Картие-Бресон (1991 г.), международната награда за фотография на фондация Хаселблад (1992 г.) и Орден за заслуги към Чешката Република (2002 г.). През 2012 г. му е присъдена най-високата степен (Commandeur) на Ордена за изкуство и литература на Френското Министерство на културата. Живее в Париж и Прага.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.