Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Салон за Наивистично и Интуитивно Изкуство“ се открива в Белоградчик

„Салон за Наивистично и Интуитивно Изкуство“ се открива в Белоградчик

„Салон за Наивистично и Интуитивно Изкуство“ се открива в Белоградчик

„Салон за Наивистично и Интуитивно Изкуство“ се открива в Белоградчик

Градска художествена галерия „Вълчо Вълчев“ – Белоградчик

официално откриване

на

„Салон за наивистично и интуитивно изкуство“

от проф. Ружа Маринска-изкуствовед,

г-н Борис Николов – кмет на община Белоградчик и представител на Министерство на културата

29 май 2019 (сряда), 17.00 часа – Градска художествена галерия „Вълчо Вълчев“ – Белоградчик

Повече за събитието: Вижте в официалната Фейсбук страница на Салона

 

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Въпреки че авторите, които творят в тази област на изкуството не са много, произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

Салонът на наивистичното и интуитивно изкуство в Белоградчик е единствен по рода си в България. Създаден през 2019 г., той се помещава в Градската художествена галерия „Вълчо Вълчев“. Колекцията включва над 130 произведения. Преобладават българските автори, но в салона могат да се видят и картини на художници от Сърбия, Румъния, Хърватска, Италия, Гърция, Русия, Естония, Полша, Куба, Индонезия, Хаити, Австралия и Нова Зеландия.


*** От 30 май до 4 юни 2019 г. в  с.Стакевци ще се проведе първият международен пленер за наивистично изкуство.  Ще присъстват творци от Сърбия, Словения и България. Любезен домакин на събитието е комплекс „Стакевските къщи“.

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.