Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯТА. Приказки за човека и природата в Гьоте-институт

СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯТА. Приказки за човека и природата в Гьоте-институт

СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯТА. Приказки за човека и природата в Гьоте-институт

СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯТА. Приказки за човека и природата в Гьоте-институт

Гьоте-институт България

представя

СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯТА. Приказки за човека и природата

28 август – 20 септември 2019

Откриване: 28 август 2019 г.

17:00 ч., Национален музей „Земята и хората“, бул. „Черни връх“ 4 – видео инсталация на Нико Йоана Вебер

18:30 ч., Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1

Участващи художници:

Толиа Астакхишвили, Дани Якоб, Албена Михайлова, Ани Шулце, Радостин Седевчев, Димитър Шопов, Мартина Вачева и Нико Йоана Вебер

Куратор: Мари Химерих

 

Изложбата „Свързани със земята“ на германската кураторка Мари Химерих изследва различните естетически, политически и екологични аспекти на природата. Българо-немският артистичен проект се случва на две локации в София – в Гьоте-институт и в Националния музей „Земята и хората“.

 

Младата немска кураторка Мари Химерих пристига в София за първи път през 2018 г. като резидентка в международната кураторска програма „КЛИК“ (проект на фондация „Изкуство – дела и документи“ с партньори Гьоте-институт и Столична програма „Култура“). Наред с различни музеи и галерии в столицата тя посещава и Националния музей „Земята и хората“. Той я впечатлява не само със своята забележителна колекция от кристали и минерали, но и с архитектурата, начина на излагане на експонатите и, не на последно място, с концепцията да изследва връзката на човека със земята. Именно от тук възниква и изложбата „Свързани със земята“.

Проектът изследва естетическите, психологически, политически и икономически връзки на човек със земята – от митологията и предклонението пред природата, през полезните изкопаеми, до културното наследство и пластовете история. Тези теми обединяват работи на осем български и германски художници, някои от които са специално създадени за изложбата. От българска страна в нея се включват Албена Михайлова, Димитър Шопов, Мартина Вачева и Радостин Седевчев. За първи път в България ще бъдат представени и творби на немските художнички Толиа Астакхишвили, Дани Якоб, Ани Шулце и Нико Йоана Вебер.

Основната част на изложбата ще бъде в Гьоте-институт България, а в музея „Земята и хората“ всеки ден между 16 и 18 ч. ще може да бъде видяна и видеоинсталацията „Марказит“ на немската художничка Нико Йоана Вебер, за която през 2014 г. тя печели награда за най-добър филм (Fiction Film Award) от фестивала Blicke в Рур, Германия.

Първата прожекция на филма с представяне от кураторката Мари Химерих ще бъде в сряда, 28 август, в 17 ч. Непосредствено след това, в 18:30, ще бъде открита и изложбата в Гьоте-институт.

„Свръзани със земята“ ще може да бъде вядяна в Гьоте-институт и музея „Земята и хората“ до 20 септември.

 

Кураторски текст към изложбата:

„СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯТА: Приказки за човека и природата“ обединява творби на художници от Германия и България, които се занимават с естетическите, политически, екологични и психологични аспекти на природата и природните пространства.

Изложбата възниква в рамките на кураторската резиденция КЛИК и е вдъхновена от посещението на кураторката Мари Химерих в софийския музей „Земята и хората“, който е открит само няколкото години преди разпадането на Съветския съюз с идеята да представя на публиката богато разнообразие от минерали, намерени в България и по света. Специално създадените презентационни структури за кристалите и скалите, някои от които с човешки ръст, показват внимание не само към гео-историческата значимост на експонатите, но и към тяхната висока естетическа стойност. Стенописи пък разказват за универсалната връзка между човека и земята и дават началото на верига от асоциации – от традициите на космологичната мисъл, през влечението на изкуството към геоложките форми и материали до идеологическото и икономическо изчерпване на природните ресурси.

Ако освен това вземем предвид значението и културната стойност на подземните природни богатства – включително обвити в митове златни съкровища или пластовете археологически находки – за националното съзнание на България, връзката между утаенатаистория и човешката цивилизация може да бъде интерпретирана и политически. Как средата и природното пространство в географско отношение се отнасят към идеите за (индивидуална, колективна, национална) идентичност?

В много от изложените творби референтна точка е човешкото тяло: като естествена пресечна точка с материалността на земята, като сетивен център на интуитивна или географски ориентирана връзка с околния свят или естетическо изразно средство.

Мари Химерих

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.