Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Сладко-киселият час“ на Михаил Новаков в „КО-ОП“

Сладко-киселият час“ на Михаил Новаков в „КО-ОП“

Сладко-киселият час“ на Михаил Новаков в „КО-ОП“

Сладко-киселият час“ на Михаил Новаков в „КО-ОП“

Галерия КО-ОП

представя

Михаил Новаков

„Сладко-киселият час“

фотографска изложба

12 септември – 2 октомври 2019

Откриване: 12 септември 2019, 18:30 –  Арт пространство и коуъркинг „КО-ОП“ – ул. „Янко Сакъзов“ 17, София

 

Пространството за изкуство и събития „КО-ОП“ представя новата самостоятелна изложба на съвременния български фотограф Михаил Новаков. Изложбата “Sweet and Sour Hour”, с куратор Мартина Стефанова, ще отвори врати на 12-ти септември в 18:30 и ще остане до 2-ри октомври. В нея любителите на съвременната фотография ще могат да видят подбрани кадри, които показват откраднатите моменти на покой в забързания свят на новия строй. Това са моментите, в които пространството се огъва между меланхолията и очакването.

Новаков споделя, че „сладко-киселят час“ е вдъхновен от познатите във фотографията „син“ и „златен” час, в които светлината е най-подходяща за заснемане. Само че в своите фотографии той не играе толкова със светлината, колкото с формите и обектите, които загубват себе си в пространството.

„Живеем в динамично време и в този забързан свят, където сградите растат в устрема си да догонят небето, ние едва успяваме да догоним тенденциите, хората, местата, приятелите, работата, когато отново трябва да сменим посоката. Този ритъм понякога е толкова бърз, че останките от миналото се превръщат в паметници на този преход“, споделя кураторката Мартина Стефанова. „Какво става обаче ако намерим същия този покой в едно друго време, един друг час, откраднат момент между бързината на новия строй? Михаил Новаков улавя този момент и го нарича „Сладко-киселия час”. Това е моментът сред грозноватата кисела среда на бързите промени, моментът на сладката дрямка, паузата в която няма значение кое е обект или субект, защото всичко става един еклектичен пейзаж. В този застинал момент пространството се огъва, а времето почти спира. Тези моменти Михаил улавя, когато е на пътешествие в Китай. Същите откраднати моменти виждаме и в киселата българска действителност, където, подобно на азиатската страна, красотата на абсурда не е по-малка, а сладостта на дрямката – същата“.

Основните теми на работа на фотографа и оператор на свободна практика Михаил Новаков са градска култура, социално наблюдение и младежка култура. Започва кариерата си в списание „Едно“, а през 2010-та е селектиран в пътуващата изложба на списание Vice. Първата си самостоятелна изложба – „Коли, Мацки и Пейзажи“ с куратори Богданов/Мисирков и Владя Михайлова, прави две години по-късно в галерия „Васка Емануилова“. Новаков взима участие в поредица от проекти и изложби, заедно със съвременни български артисти и фотографи, както и в международния проект „Освети ме“. През 2015 година влиза в колекцията „България: Запази мечтите, Съвременни Артисти от България“ на Lucano Benetto Collection (Fabrica, Treviso). През 2018 година, Михаил Новаков и Искра Благоева правят най-голямата си изложбата заедно „Коли, Дзверове и Пейзажи“ в галерия +359.

Този септември предстои третата му самостоятелна изложба със заглавие „Sweet and Sour Hour“, която ще бъде представена в пространство за изкуство и събития „КО-ОП“.

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.