Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 88

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 89

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 90
“Думи, Образи, Места” – 140 години от обявяването на София за столица | Sofia Art Galleries :: Галерии в София

“Думи, Образи, Места” – 140 години от обявяването на София за столица

“Думи, Образи, Места” – 140 години от обявяването на София за столица

Софийска Градска Художествена Галерия

представя

ДУМИ, ОБРАЗИ, МЕСТА

140 години от обявяването на София за столица

13 Септември 2019 – 16 Февруари 2020

 

Сердика, Средец, София… за времето на своето съществуване градът има различни имена и минава през различни периоди в  развитието си. За 140 години – откакто София е обявена за столица – градът се превръща от малко населено място с улици „до колене в кал“ в значим и динамичен град със свое лице, дух и култура.

Изложбата проследява живота и развитието на столицата, отразени в творбите на поколения български художници. Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и др.

Чрез образите на емблематични сгради и места върху картини и картички, чрез описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци, разказваме истории. Отминалото, вълнуващо време след Освобождението, културният разцвет между двете световни войни, историческите събития около 1944 година, противоречивото социалистическо минало и вълненията на съвременните автори са само част от темите в изложбата.

В експозицията участват произведения от РИМ-София, Национална галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен. Подготвени са и десет тактилни 3D картини за хора с увредено зрение. В партньорство с Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и Столична община. Между тях са  картините на : Петър Вълчев “Площад Александър I”, Румен Гашаров “Час пик”, Иван Кирков “Градът”, Мариана Маринова “Синя вечер в София”, Иван Гецов “Църквата “Св. Неделя”, Никола Тузсузов “Народната банка – София”, Вера Недкова “Бояна”, Надежда Кутева “Лято”, Антон Митов “Пазар в София”.

Артистичната визия на залите е подкрепена с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, „Изгубената България“ и BulFoto.

Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София; ще се организират представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините;  предвидени са и още много други музикални и културни събития. Проекта е осъществен от екипа на СГХГ, графичен и пространствен дизайн Венелин Шурелов.

Изложбата се осъществява с партньорството на: Министерство на културата, Столична община, Аурубис, Уника, БТА, БНТ, БНР.