„Идилия в бяло“ – Димитър ВЕЦИН в Галерия ПАРИЖ

„Идилия в бяло“ – Димитър ВЕЦИН в Галерия ПАРИЖ

Галерия ПАРИЖ

представя

ДИМИТЪР ВЕЦИН

ИДИЛИЯ В БЯЛО

изложба, живопис

21 ноември – 12 декември 2019

Откриване: 21 ноември 2019, 18 часа – ул. „Цар Самуил“ 47, София

[rule type=“empty“]

На 21 ноември от 18.00ч в галерия „Париж“ ще се открие за седми път самостоятелната изложба на големия български наивист Димитър Вецин. „Идилия в бяло“ ще включва петнадесет платна, като с изключение на две картини направени през 2008 и 2012г, всички останали са нарисувани специално за изложбата.

Темите и сюжетите са добре познати на зрителя – идилията на българското село, традиционните празници и красивите сезони, които авторът майсторски пресъздава. И въпреки това, всеки път откриваме по нещо ново – коминочистачът, който мъдро ни гледа, къщите, които стават във все по-ярки и топли тонове или млада жена, която свири на кавал. Много е интересна и различна картината „Вест“ от 2008г. В нея един метеорит пада, а овчарят с кучето и овцете си, които са кацнали на един хълм между море от пухкави облаци, го наблюдават с любопитство и трепет. Невероятното съчетание между сюрреализъм и наивизъм придава голяма специфичност на картината и въобще на този период от творчеството на Димитър Вецин, което я прави изключително ценна от колекционерска гледна точка.

Този път ежедневието на селото, веселието от селския труд и красивите пейзажи са взели превес над обичайните празници, с които сме свикнали да свързваме картините на Вецин. Но идилията в бяло присъства в цялата изложба, където красотата и изяществото на зимата чудесно кореспондират с буйната жълта есен и нажеженото червено лято.

Живописта на Димитър Вецин е топла и прецизна във всеки един смисъл на думата. Топлината на цветовете дори и в зимните мотиви, множеството детайли в архитектурата, бита и облеклото на персонажите, превръщат картините на художника не само в ценни произведения на изкуството, но и в едни красиви архиви на живота в българското село от недалечното ни минало.

Изложбата може да бъде разгледана до 12 декември 2019 в столичната галерия „Париж“, както и онлайн в сайта на галерията.

Надя Павлова