Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Интернационален проект гостува в галерия „Мисията“

Интернационален проект гостува в галерия „Мисията“

Интернационален проект гостува в галерия „Мисията“

Интернационален проект гостува в галерия „Мисията“

Галерия МИСИЯТА

представя

„Магията на Краков“

международна изложба с автори от Полша, Франция, Италия, Швеция, Украйна, Словения, България, Канада, Ирак и САЩ

24 януари – 10 февруари 2020

Откриване: 24 януари 2020, 18 часа – ул. „Алфред Нобел“ 2, София

 

Изложбата „Магията на Краков“ е интернационален проект-изложба с участието на над двадесет автори: Полша, Франция, Италия, Швеция, Украйна, Словения, България, Канада, Ирак, САЩ и гостува в България в галерия „Мисията“ по покана на Държавния културен институт.

Един от кураторите на изложбата – Лешек Жебровски, арт-директор на галерия „Лабиринт 2“ в Краков, споделя: „Участниците в изложбата бяха помолени да отговорят на въпроса: „Защо Краков (е източник на вдъхновение за тях като творци)?“ И в този смисъл колективната изложба показва получените от артистите отговори.“

Експозицията представя произведения, за които културната столица на Полша – Краков е широко разбирана като обект за творческо вдъхновение. Краков е град с уникален пейзаж, колорит, уникална архитектура, град с необикновени исторически личности и атмосфера, благоприятна за художествено творчество, град на културата и изкуството.

Основната идея на изложбата „Магията на Краков“ бе представянето на откритите, интердисциплинарни нагласи на художниците, които оцениха значението и мястото на този невероятен град за европейската култура и изкуство, както и историческите, природни и архитектурни ценности на Краков и участваха свободно в мултикултурния художествен диалог. Произведенията са изпълнени в различни техники. Те представят различни видове и жанрове на изобразителното изкуство. Колекцията включва живописни творби, изпълнени в маслена или акрилна техники върху платно или хартия, акварели, скулптури от смола и бронз, колажи, арт стъкло, дигитално отпечатани творби и филми/ инсталации.

Целта на интердисциплинарния проект е да пътува и да се показва в местата на произход на художниците и се превръща във витрина на Краков, представяйки града като важен център на съвременното изкуство. Град, чиято история и културно наследство оставят завинаги следа у всеки посетител с чувствителни за красивото сетива. Изложбата е плод на вече преживяни впечатления на артистите, посетили или пребивавали в Краков по различни поводи – пленери, изложби, резиденции. Обединяващо за тях е мотото на изложбата „Магията на Краков“.

Проектът е замислен от Лешек Жебровски, галерист, куратор и организатор на разнообразни артистични проекти и представлява своеобразен калейдоскоп от представите, спомените и виденията на художниците при срещата им с град Краков, другите куратори на изложбата в София са Тереза Жебровска (Полша) и Николина Джановска (България).

Досега проектът е представен в Полша, Италия и Словения, а първото гостуване в София е в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към МВнР и ще остане до 10 февруари 2020. След това ще да бъде презентирана в Художествена галерия Стара Загора и Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Партньори на проекта са Полски институт София, Община Краков, галерия „Лабиринт 2“ в Краков, Асоциация на форум за иновации „Один“ – Краков, Представителство на Съюз на българските художници – Велико Търново.

Списък на участващите художници:

Adel Seyoun, (IQ, SI) / Artur Bartkiewicz, (PL) / Chéni, (FR) / Daniela Gilardoni, (IT) / Dermot J Wilson, (US) / Erika Capablanco, (IT) / Ina Puchala, (CA) / Jacek Pasieczny, (PL) / Leszek Żebrowski, (PL) / Lona Verlich, (SI) / Marek Mikrut, (PL) / Mieczysław Maławski, (UA) / Mira Satryan, (USA) / Paweł Rubaszewski, (PL) / Sheila Skipp Zinkerman (USA) / Stefan Kaczmarek, (PL) / Swietłana Tkaczuk, (UA) / Teresa Żebrowska, (PL) / Ulrika Hembjer, (SE) / Violet Skipp, (US) / Борис Желев, (BG) / Милен Джановски, (BG) / Николина Джановска, (BG) / Стоян Илев, (BG).

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.