Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title КАМЕРА! Работи. Място на снимките – София.

КАМЕРА! Работи. Място на снимките – София.

КАМЕРА! Работи. Място на снимките – София.

КАМЕРА! Работи. Място на снимките – София.

ФОТОСИНТЕЗИС, БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ФИЛМОТЕКА И СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

представят

КАМЕРА! РАБОТИ
МЯСТО НА СНИМКИТЕ – СОФИЯ

9 март – 16 април 2020

Откриване: 9 март, 18:30 ч., кафе-галерия Фотосинтезис, бул. Васил Левски 57
20:00 ч. прожекция на филма „Софийска история“ –  филмотечно кино Одеон

Куратор: Калин Руйчев

Изложбата е вдъхновена от книгата „КАМЕРА! РАБОТИ – Място на снимките – София“, издание на Българска национална филмотека и представя работни моменти от емблематични български игрални филми, заснети в София. Показа­ните фотографии са подбрани и сканирани специално за изложбата от бога­тия фотографски архив на Българска национална филмотека. Те представят двадесет и един български филма, между които: „Рицар без броня“, „Таралежите се раждат без бодли“, „Любимец 13″, „Инспекторът и нощта“ и „Всичко е любов“. Селекция от пет незабравими български филми, включени в изложбата, ще бъде показана като част от програмата на 24-тия София Филм Фест във филмо­течно кино „Одеон“.
В София са заснети стотици български игрални филми, като се започне от първия – „Българан е галант“ (1915) на Васил Гендов. Хилядите метри лента са съхранили емблематични за града улици, сгради, паркове, паметници. Някои от тях са запазени до днес в оригиналния си вид и могат да бъдат разпознати на снимките. Други са променени до неузнаваемост, а трети са останали само в детските спомени на няколко поколения.
До навлизането на дигиталните технологии, единствените останали свиде­телства за снимачния процес у нас са фотографии с работни моменти, които са ценна част от колекциите на Българска национална филмотека. В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на те­рен главно са акцентирали върху портретите на актьорите, интериорните снимки и декорите, или на възловите епизоди в сюжета. Снимането на открито изисква пълна концентрация и бързина в работата, и остава малко време за регистрация на самата локация. Поради спецификата на работата, запазе­ните работни моменти с места от външните снимки в София са сравнително малко.
„Работата по книгата включваше дълъг период на селекция – първоначално на всички филми, заснети в София, а по-късно на тези от тях, за които на­мерихме подходящи работни моменти. Издирихме, описахме и сканирахме от оригиналните фотографски негативи над 400 фотографии. Финалният подбор от 244 снимки беше базиран на киноведски анализ на присъстващите в кадър кинематографисти и на градското пространство като среда и участник в конкретния филмов разказ. […] В коментарните текстове към фотографиите сме се стремили да дадем информация за мястото на снимките, за творците зад камерата и за съдържанието на снимания епизод. От ежедневната преса и специализираните издания за кино, които също са част от колекцията на БНФ, подбрахме фрагменти от текстове, които предават атмосферата и истори­ята на съответния кадър.“ – споделят съставителите на книгата.

 

„Камера! Работи. Място на снимките – София“ е книжно издание на Българска национална филмотека, финансирано по Програма „Култура“ на Столична община.
Негови съставители са:
Антония Ковачева – ръководител на проекта, д-р Росен Спасов – редактор, Галина Генчева, Мариана Ангелова, Людмила Ботева и Румяна Бошнаков – екип.

Книгата ще може да бъде разгледана и закупена по време на изложбата.

Прожекции в кино Одеон, организирани от Българска национална филмотека, част от програмата на 24-тия София Филм Фест:

9 март, 20:00 ч.
прожекция на филма Софийска история

10 март, 16:00 ч.
прожекция на филма
Това се случи на улицата, 1955 г.

11 март, 16:00 ч.
прожекция на филма
Инспекторът и нощта, 1963 г.

12 март, 16:00 ч.
прожекция на филма
Рицар без броня, 1965 г.

13 март, петък, 16:00 ч.
прожекция на филма
Бариерата, 1979 г.

*прожекциите ще са с вход свободен     

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.