ИМПУЛС И СВЕТЛИНА – Биенале за хартиено изкуство.

ИМПУЛС И СВЕТЛИНА – Биенале за хартиено изкуство.

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

И

ФОНДАЦИЯ „АМАТЕРАС“

представят

ИМПУЛС И СВЕТЛИНА

Биенале за хартиено изкуство

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ

9 юли – 20 септември 2020

Квадрат 500, зала 19 – пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ № 1

 

„Импулс и светлина“ – мотото на София хартиен арт фест 2020, е символ на дългогодишната мисия и цели на този иновативен и единствен по рода си в световен план фестивал, допринесъл за представянето на България със съвременни творци и утвърждавайки страната като домакин на най-голямото събитие за хартиено изкуство в света. Създадено от фондация „Аматерас“, то е двукратен носител на Европейски лейбъл за иновация и привлича хиляди почитатели и артисти от цял свят.

С изложбата в Квадрат 500, за която в духа на посоченото мото са селекционирани произведения със светлина, се открива официално десетото юбилейно издание на фестивала. Посланието е много по-силно сега – в период на социална дистанцираност и цели да донесе чрез изкуството светлина във време на духовно и физическо изпитание. Поради COVID-19 предвидената за месец май програма бе адаптирана за каскаден график на експозициите от различните раздели.

За пореден път фестивалът гостува на Националната галерия с ключова изложба, като за първи път тя е в Квадрат 500. Зала 19 с нейната сакралност и особен енергиен климат е изключително подходяща за изплуващи от тъмнината произведения, окъпани с цветна или призрачно бяла светлина, играейки с хвърлени сенки. Светлината е символ на Познанието, а Висшата материя и Човешкият дух са най-силните водачи и пазители на нашата цивилизация, създадена от Вселената. Наша е отговорността за опазването й.

В произведението „Въздишащ обект” на Йоахим Чахер от Германия се отправя откровено предупреждение за дишащата ни планета, която въздъхва, почивайки си от нас. Инсталацията „Живи структури“ на Верена Фрейдрих от Германия, привличаща с перфектната си геометрия, е в контраст с аморфните „Бели структури“ на Анна Бояджиева. И двете инсталации изграждат своеобразни вселени и внушават усещането за игра в пространството, където отраженията и сенките завладяват със своята ефирност. Космичната стилистика и докосване до бъдещето е дискретно представено в „Жива кутия“ на Ийонага Такахиро от Япония. В синхрон с тях е и инсталацията на Вибеке Дамсгаард от Норвегия, чиито нежни произведения с елегантни форми са сякаш изтъкани от мъгла. Инсталациите на Даниела Тодорова „Пътят на познанието“ и „Звук от Небето“ ни разхождат във Времето с древни послания от нашите предци. Хане Фрей Хюсо от Норвегия ни приканва да надникнем в света на приказките и сънищата с произведението си „Сумнамбул“, а Мила Стоева с инсталацията „Облаци“ създава илюзията за космичните светлини при пътувания в небесата.

Изложбата „Импулс и светлина” ни подканя да попаднем в една друга реалност, смълчана и внушаваща респект към онези светове, които ни говорят и ни даряват със своята мощ. Нека не забравяме да търсим светлината е посланието, отправено към зрителите.

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020.