„Толерантността като култура“ – съботен хепънинг на улица „Цар Самуил“ в София

„Толерантността като култура“ – съботен хепънинг на улица „Цар Самуил“ в София

Фондация ВЪПРЕКИ

(с подкрепата  на Столична община, Програма „Европа” 2020)

представя

„Толерантността като култура“

хепънинг на улица „Цар Самуил” в отсечката между „Солунска” и „Денкоглу”

10 октомври 2020 (събота) – от 12 до 18 часа

 

Културата е толерантност по самата си същност – опит да разбереш света и хората. Но и толерантността включва в себе си културата на общуване, емпатията, интересът към различието и различните, към хората, животните и природата. И все пак докъде са границите на толерантността към нетолерантните? Всичко това искаме да обговорим, изтанцуваме, изрисуваме, обсъдим между по-млади и не толкова. Свободно и с удоволствие на столичната улица „Цар Самуил” в отсечката между „Солунска” и „Денкоглу” на 10 октомври от 12 до 18 часа – духовно пространство с няколко галерии и възможности за културна реализация и присъствие. Заедно с партньорите ни от 134 СУ „Димчо Дебелянов“, Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”, Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука”, Derida Dance Center, галериите „Интро” и „Париж”, Полският институт и район „Триадица” ви очакваме в това пространство при ВХОД СВОБОДЕН. Проектът на фондация „Въпреки“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа” 2020.

 

Програма:

12 часа. Подреждане на рисунките на учениците по улицата и откриване изложби с техни творби в галериите „Интро” и „Париж” на улица „Цар Самуил”

13 часа. Откриване на събитието в Derida Dance Center . Приветствие от представител на Програма „Европа“ на СО. Награждаване с грамоти на участници от училищата – партньори.

14 часа. Спектакълът „Синтетики“ за вредата от пластмасата с хореографията на Живко Желязков

15 часа. Дискусия по темата „Културата като толерантност” в Derida Dance Center с участието на учениците от училищата – партньори, както и кратка презентация на фондация „Вижънъри”, осъществила графити проекти в София по темата за толерантността

16 часа. Представяне на проекта „Нонумент ” на Стефан А. Щерев и ЛИГНА – Германия /Оле Фрам, Торстен Михаелсен, Михаел Хюнерс/ – за монумента „Бузлуджа” и отношението към паметниците на миналото – в Derida Dance Center. Номиниран в категорията „Съвременен танц и пърформанс” за наградите „Икар” 2020.

17 часа. „Отразена луна” – дзен импровизации върху вибрациите на тишината – Марина Великова/ Венцислав Благоев – вокал/ тромпет/ пеещи купи/ хармониум/ танпура – джаз на бавното движение

В галерия „Астри” ще има изложба живопис на Милена Матева, специално от Мадрид. Останалите галерии на улицата ще участват със своите планови експозиции.

 

Programa-Tolerantnostta kato Kultura-2020