Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Димитър Трендафилов в галерия Ракурси

Димитър Трендафилов в галерия Ракурси

Димитър Трендафилов в галерия Ракурси

Димитър Трендафилов в галерия Ракурси

Изложба в галерия „Ракурси“

Новата серия от графики на Димитър Трендафилов заслужава специално и съсредоточено гледане. Защото в тези дълбоки дървени рамки се крие визуално съдържание, което е много повече, отколкото среща на цветове и форми, които могат да имат украсителна функция върху стената. И друг път съм писал, че това е автор, чието творчество върви по тънкото острие между абстракцията и сюрреализма. Между опитът почерпен от натурата и уроците на цялото абстрактно изкуство на ХХ век. От друга страна Димитър Трендафилов е опитен и изключителен преподавател по калиграфия и определено това е ключов момент в разбирането на неговото творчество. Макар и невидимо, калиграфската лекота и едновременна вътрешна съсредоточеност имат много общо с изграждането на пространството и на тази поредна графична серия.
Така тези графични листове на Димитър Трендафилов са комбинация от непосредствена импровизация и огромен товар от визуален опит и знания. Те са едновременно сдържани и експресивни, показват умишлени препратки към Кандински и Миро, а цялостното им въздействие е подчертано лирично. В комбинацията от ръчно и компютърно генериран образ той постига сложна и същевременно лаконична композиция. Цветността на тези работи е отделен момент. Рядко се среща толкова внимателно търсен колорит, постигнат не единствено на екрана на компютъра, а който е постигнат както от ръчната подготовка на хартията, така и от технологията на печатната техника.

Свилен Стефанов

dimitar-trendafilov-3

Димитър Трендафилов- I

dimitar-trendafilov-1

Димитър Трендафилов – II

dimitar-trendafilov-2

Димитър Трендафилов- III

 

 

Свилен Стефанов

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.