Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Великденска изложба с икони в галерия Париж

Великденска изложба с икони в галерия Париж

Великденска изложба с икони в галерия Париж

Великденска изложба с икони в галерия Париж

Галерия „Париж“

представя

Великденска изложба – икони

Анита и Георги Ненчеви

02.04.2015 – 30.04.2015

На втори април галерия „Париж“ ще посрещне предстоящите Великденски празници със самостоятелната изложба – икони на Анита и Георги Ненчеви. Предишното им представяне в галерията, бе през 2010 г. под името „Не просто икони“. Тогава публиката се запозна с любовта на семейството – иконописци към наивистичната българска иконография изобразена върху стари, патинирани от времето дъски. Днес, пет години по – късно, ние отново ще се срещнем с далечните образи на християнската иконопис, този път в лицето на едни от първите нарисувани икони, а именно – коптските. Те са толкова близо до усета на авторите към примитива, че сякаш самите те са живяли по онова време и са ги сътворявали редом с първите християни.

Най – характерното за иконописта на Ненчеви е спазването на няколко основни линии, които правят различни и съответно категорично разпознаваеми техните икони. Това са – запазване автентичността на дървото, чиято форма се оставя в първоначалния й вид, използването на пчелен восък, което придава мекота и топлота на образите и не на последно място – невероятното „говорещо“ излъчване на лицата, което не подлежи на обяснение, тъй като е резултат на Тайнството, което се случва между автора и иконата.

От особен интерес ще представлява за зрителя Новозаветната Света Троица, изобразена върху старо дървено корито, към което са прикрепени резбовани вратички, както и един автентичен дървен хомот, който е използван от художниците за вместилище на три икони – по средата е Христос обграден от Ангели, а от двете страни са двата най – основни момента от Христовия земен път – Кръщение Господне и Възнесение Господне.

Ще бъдат показани и много други икони на Пресвета Богородица, на Светци и Ангели и на някои знакови библейски сцени.

С тази изложба, галерия „Париж“ иска да пожелае на всички християни – Светли Христови Празници и да поздрави с най – съществения за християнството поздрав: Христос Воскресе !

Разгледайте цялата изложба …

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.