Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Изложба на Лиляна Русева в галерия АРТЕ

Изложба на Лиляна Русева в галерия АРТЕ

Изложба на Лиляна Русева в галерия АРТЕ

Изложба на Лиляна Русева в галерия АРТЕ

ПОЗНАТИ-НЕПОЗНАТИ

Лиляна Русева

живопис

Откриване на 02 април 2015 от 18.00 часа

Галерия АРТЕ – ул. Г.С. Раковски 183 А, София

В новата рубрика на Галерия Арте ПОЗНАТИ – НЕПОЗНАТИ, тази година представяме             лиричната и изящна живопис на ЛИЛЯНА РУСЕВА. С особена почит и лично пристрастие сме организирали изложбите на дамите на българската живопис и то най-вече на доайените – Олга Вълнарова, Веса Василева, Калина Тасева, Елза Гоева. Отдавна се надявахме на изложба на Лиляна Русева. Твърде настойчиво, отстоявахме нашето желание по случай рождената й дата – 06 април, галерията да представи нейни познати и непознати творби и нескрито заявяваме, че сме особено горди с тази изложба.

“Жените-художнички играят особена равноправна роля в българското изкуство още от началото на 20 век. Но истински бум на женското участие в художествения живот на страната избухна през 60-те години. Именно тогава се появи в изложбите името на Лиляна Русева. Бързо тя стана един от ярките представители на силното поколение, извело нашата живопис към обновление.

Лиляна бързо намери своята тематика и своя стил. Тя е подчертано фигурален живописец; избира сюжетите и образите си главно от света на жената. В епохата, когато се открои явен стремеж към агресивност по отношение на възприятието на зрителя, Л. Русева търси своя остров на спокойствие и стабилност. Стилът ѝ е странно съчетание на почти скулптурна пластичност и мелодична линия, на мълчалив диалог и душевна вглъбеност. Лиляна точно отговаря на максимата „стилът е човекът“: тя самата беше скромна, не търсеше публичност, не обичаше да се налага в обкръжението. Човек с изтънчена чувствителност, тя създаде творчество, в което лиричността на изживяването определя внушението на нейните тихи картини.”

Проф. Иван Маразов

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.