Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Марияна Кушева в галерия „Минерва“

Марияна Кушева в галерия „Минерва“

Марияна Кушева в галерия „Минерва“

Марияна Кушева в галерия „Минерва“

Галерия МИНЕРВА

Заповядайте на скулптурната изложба на Марияна Кушева

15.04 – 12.05.2015  , във фоайето на Гранд Хотел София, ул. Гурко 1. 

 

Tя е фина, чаровна и усмихната. Трудно е да се повярва как тази крехка жена успява да укроти опърничавия метал, да смекчи твърдостта му и да извае от него вълшебни форми. Марияна Кушева не е от творците, които откриват призванието си в ранните си детски години. Физик по образование, тя така и не започва работа  по специалността си. Цели седем години работи сред уханията и фината нежност на цветята. Аранжира букети, цветни пана и икебани, радвайки хората с тях. Следвайки вътрешния си естетически усет, с времето осъзнава, че има дарбата да създава изящни форми, че искрата на съзиданието гори някъде дълбоко в нея и чрез цветята намира своя първи външен израз. Годината е 2009. Началото е трудно. Учи се сама на принципа „проба- грешка”. Трупа опит и увереност. Не робува на норми и ограничения. Марияна признава, че при нея процесът на творене е изключително специфичен. Всичко е в представите й. Визуализира в детайли и се стреми да гони този стандарт на работа. Друг път обаче има само смътна представа за отделните съставни части на скулптурата си, и дори тя самата не знае как ще изглежда завършена. В такива моменти се оставя на течението на вдъхновението си и следва интуитивно посоката, която то й задава. Талантливата дама няма особен афинитет към някаква конкретна форма, която да е емблематична за изкуството й. Създава всяка пластика така, че виждайки я, човек да поиска да я разгледа отблизо, да я докосне и….да пожелае да я притежава. Привличат я изящните линии и форми както в човешкото тяло, така и в крилото на птицата или в геометричните фигури.
Човешкото тяло използва рядко и то задължително в комбинация с други фигури и образи. Има особена слабост единствено към образа на птицата, която разбива клетката и полита свободно накъдето й видят очите. За Марияна това е алегория на самата нея – на изконната й потребност да се усеща свободна и да няма ограничения в творческия й полет. „Аз съм изначално свободна като дух, иначе няма да съм Аз!” е убедена авторката.Автор е на няколко наградни статуетки, с които са отличени победителите в различни инициативи с конкурсен характер. Вярва, че радостта от спомена за такива звезди мигове се умножава от красотата на трофея. Нейни скулптури са изложени в галерии в София,Варна,Бургас,Поморие,Стара Загора. Много от пластиките й са уникати, като голяма част от тях са притежание на колекционери в България, Испания, Франция,Дания,Австрия, САЩ ,Финландия,Германия ,Турция ,Македония и Русия.

* Използвани са цитати от интервю с авторката за електронно списание за изкуство  „Art Manager”

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.