Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Евгени Йонов – изложба 105 години от рождението му

Евгени Йонов – изложба 105 години от рождението му

Евгени Йонов – изложба 105 години от рождението му

Евгени Йонов – изложба 105 години от рождението му

ДЪРЖАВНИЯТ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ КЪМ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

представя

ЕВГЕНИ ЙОНОВ

/105 години от раждането му/

декоративна живопис

16 – 30 април 2015 г.

Откриване на 16 април (четвъртък) в 17.00 часа

Галерия „Мисията“, ул. „Алфред Нобел“ № 2

(вход от ул. „Александър Жендов“)

Името на Евгени Йонов е свързано с началото и утвърждаването на пространствения и графичния дизайн в България през годините, когато тези полета на творческа изява се развиват на основата на художественото оформление и приложната графика и в унисон с общите естетически тенденции в нашето и в европейското изобразително изкуство. Освен заради таланта, той е ценен от колегите си и като носител на авангардни идеи, както и като организатор на екипи от художници, архитекти и други специалисти за тяхното осъществяване.

През 80-те години на миналия век Евгени Йонов създава много богата галерия от неголеми декоративни произведения – своеобразни „алафранги“, събрали разнородни навеи и мотиви от „нашенското“ в калиграфски свежи и изящни изображения. Няколко от тези картини стават притежание на художествения фонд на МВнР.

Настоящата изложба е организирана със съдействието на наследниците на художника.

 

 

 

Биографични данни

1910 – Роден във Велико Търново.

1931 – Завършва Търговската гимназия в София и веднага поема пътя на художник. Работи в ателие за приложни изкуства, запознава се с Дечко Узунов, Никола Тусузов, Александър Жендов и др. от пионерите в професията, наричана тогава „художник-декоратор“, по-късно – „художник-оформител“, а след 70-те години – „рекламен дизайнер“ и „пространствен дизайнер“.

1935 – Постъпва в Художествената академия, в ръководено от проф. Дечко Узунов ателие по „Обща декорация“.

1939 – Проектираният от него български павилион на Солунския панаир е отличен от гръцкото правителство със златен медал.

1941 – Завършва с отличен успех Художествената академия. Член на Дружеството на художниците в България.

1950 – 1952 – Главен художник-проектант в Народния театър „Иван Вазов“. По негови проекти се реализират постановки и в други градове. Член на Съюза на артистите и театралните служители.

От средата на 50-те до началото на 70-те години заема отговорни длъжности в Министерството на тежката промишленост, СГНС и централното управление на „Балкантурист“.

Високи отличия за художника са първата награда за пространствено оформление на интериор за вила в български стил на фирмата „Илария“ на ЕКСПО`67 в Монреал и златните медали през 1972 за българските павилиони на панаирите в Солун и Виена.

1985 – награден с орден „Кирил и Методий“ I степен и златен орден „Червено знаме на труда“.

1996 – Умира в София.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.