Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Светла РАДУЛОВА – „Пребиваване в другия“, живопис

Светла РАДУЛОВА – „Пребиваване в другия“, живопис

Светла РАДУЛОВА – „Пребиваване в другия“, живопис

Светла РАДУЛОВА – „Пребиваване в другия“, живопис

Галерия ФОРУМ

представя

Светла Радулова

 „Пребиваване в другия“, живопис

Откриване: 14.01 (четвъртък) от 18.30 ч. ;  Галерия ФОРУМ- бул. Васил Левски № 93 А , София

 

„ПРЕБИВАВАНЕ В ДРУГИЯ“

Малко отделено време за другия. Малко съпричастност и любов. Изразяване на емоционалност, опит да откриеш душата на човека срещу теб.

А какво по-хубаво от това да се запамети в едно платно. Пребиваването в теб ми дава много, посочва пътя ми, който винаги води до себеоткриване.

Ако мога малко да остана в теб, ще съм богата, ще те намеря,

ще намеря себе си.

Емпатията засягам в тази серия от живопис и пластика. Тя е способността да „виждаш света през очите на другия“. Емпатията позволява изживяване на чуждия емоционален, душевен и мисловен свят. Тя позволява именно разбиране на другия. При всяко изживяване на емпатия, човек се променя. Неговото съзнание се разширява, приемайки различна нагласа към живота, която при други обстоятелства е възможно да осъди. Това състояние води до единство. За пример може да се даде музикално изпълнение. Музиката има магична и завладяваща сила, която въвлича слушателя в творбата. Изпълнителят е този, който трябва да събуди творбата, да я оживи. В даден момент светът на творбата се оказва един и същ и за публиката и за изпълнителя.

Емпатията е форма, с която Аз- ът се въвлича в живота на другия. Тя създава сигурност, усещане за взаимна принадлежност, защото това е опит да се преживее и разбере това, което се случва с другия, да се навлезе във вътрешния свят на другия. Емпатията създава особено пространство, изпълнено с взаимно признаване, сигурност, доверие и обич. Емпатията е повече от отговор на изпитваната физическа или душевна болка, в нея се отразява страдието на Аз – а от безсилието, че другият е ощетен, уязвен, че не е пощаден. Емпатията е проникната от любов. Без любовта  емпатията е невъзможна. Любовта присъства в емпатийния отговор като мотив за пресътворяване образа на другия.

Виж света през очите на другия, приеми различната нагласа.

Дори и да нямам позволение, аз съм там. Известно време съм в твоя живот, с нито позитивни, нито негативни емоции, там пребивавам. Просто изживявам това което усещам, чрез теб.

Там съм, виждам и усещам всяка твоя мисъл. Чувствам болката и радоста ти. Мога да усетя аромата, който долавяш всяка секунда.

Svetla Radulova Markova-izlozhba v galeria Forum

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.