Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Студенти от Италия пресъздават Витоша в инсталации и графики

Студенти от Италия пресъздават Витоша в инсталации и графики

Студенти от Италия пресъздават Витоша в инсталации и графики

Студенти от Италия пресъздават Витоша в инсталации и графики

Галерия ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

Студенти от Италия пресъздават Витоша в инсталации и графики

4 – 26 Февруари 2016

Откриване: 4. февруари 2016 (четвъртък), 18:30 часа

Новата зала на галерия „Червената точка“ –  ул. „Св.Св. Кирил и Методий“ 24

 

София е може би единствената европейска столица, в близост до която се намира планина като Витоша, а софиянци са свикнали с нея до степен, че почти не я забелязват. Как обаче я виждат гостите на София? Четирима студенти от Италия разкриват Витоша през техните очи в общ проект, вдъхновен от близостта на планината, нейната връзка с „тялото“ на българската столица и с хората, чиито очи тя привлича ежедневно.

И четиримата студенти опознават София по време на обменна програма в Националната художествена академия и остават впечатлени от планинския профил, който те виждат от всеки ъгъл в града. Изложбата им обединява творби, създадени специално за проекта, и включва светлинни и видео инсталации, графики, снимки, изследващи профила на планината и дори живописна импресия върху захвърлена на улицата врата. Различните техники представят специфичния стил на всеки от авторите, а хомогенността на изложбата е постигната от общата тема. И четиримата споделят, че „движещата сила при създаването на всяка една от творбите в тази изложба е анализът на един и същи обект“ – Витоша и нейния профил, сенки, растителност, нейната светлина.

Адриано Понте, Луиза де Донато, Виола Чанг и Валентина Скиара идват от различни градове в Италия, където изучават изобразително изкуство и култура. След Рим, Венеция и Флоренция, София е градът, който ги среща и обединява около идеята за общ проект с името „“Витоша“. Изложбата им е поставена в новата зала на галерия Червената точка, която се намира на ул. „Св.Св. Кирил и Методий“ 24 и може да бъде видяна всеки ден от 4-ти до 26 февруари. Февруари е и последният месец, в който и четиримата студенти ще са заедно в София. След края на изложбата авторите на „Витоша“ се връщат в Италия за нови арт предизвикателства.

 

 

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.