Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 88

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 89

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 90
Иван Кънев – акварели и маслена живопис в галерия АСТРИ | Sofia Art Galleries :: Галерии в София

Иван Кънев – акварели и маслена живопис в галерия АСТРИ

Иван Кънев – акварели и маслена живопис в галерия АСТРИ

Галерия АСТРИ

представя

Иван КЪНЕВ

ЗИМА
акварели и маслена живопис
11- 27 февруари, 2016

Oткриване: 11 февруари, четвъртък от 18.00

Галерия АСТРИ – ул. Цар Самуил 34, София

Гледайки картините на Иван Кънев и припомняйки си факти от живота му в съзнанието ми изплува неизменно една дума- съхраненост.

Картините му излъчват удивителна съхраненост ; в тях снегът току-що е да вали и още никой не е оставил следите си в него; слънцето е пробило облаците и току е огряло зелените улици, окъпаните от дъжда къщи; някой тъкмо е притворил пътната порта и автомобилът е отминал по пътя. Въпреки че в картините му няма изобразени хора, човешкото присъствие се долавя навсякъде без да нарушава хармонията на природата, градската среда или на малкото провинциално селище.

Съхраненост излъчва и самият художник. Скромността, деликатността и финесът му са респектиращи. Въпреки силните си обществени позиции през 70-те, 80-те и 90-те години той не се е отклонил от принципите си в служба на човека.

Общественият живот на Иван Кънев е имал за мисия съхранението на изкуството от и за другите. В Сливен, през 1963, поставя началото на музейната колекция, в София е уредник в Националната художествена галерия, а по- късно, от 1985 до 1993 г. е директор на Софийска градска художествена галерия(СГХГ).

 

Ivan Kanev-zhivopis

За автора:

Иван Кънев е роден на 29 март 1935 година в Нова Загора.

През 1963 г. завършва „Приложна графика“ в Художествената академия в класа на Проф. Александър Поплилов.

Започва да излага свои произведения през 1966 г., а първата му самостоятелна изложба е в София през 1973.

В новата си изложба „Зима“ Иван Кънев показва около двадесет произведения в маслена и акварелна техника. Картините датират от 1960 год. до 2015, включително. Ще бъде показан и един автопортрет, завършен тази година.

Зимните сюжети в картините са колкото директна интерпретация на сезона , толкова и отражение на настроенията и психологическите състояния на художника. И това в никакъв случай не са само минорни настроения; в платната на Иван Кънев деликатно е уловена и предадена преходността на момента и вечността на природата и съграденото от човека.