Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „ЛЕВСКИ – символ и епоха“ – експозиция в Националната галерия

„ЛЕВСКИ – символ и епоха“ – експозиция в Националната галерия

„ЛЕВСКИ – символ и епоха“ – експозиция в Националната галерия

„ЛЕВСКИ – символ и епоха“ – експозиция в Националната галерия

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

И ОБЩОБЪЛГАРСКИЯТ КОМИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

представят

ЛЕВСКИ – СИМВОЛ И ЕПОХА

Апостолът и неговото време през погледа

на българските художници

5 февруари – 20 март 2016 г.

Пл. „Княз Александър І” № 1

Уникалната изложба представя над 80 художествени произведения и 40 документа от епохата, свързани с образа, живота и делото на Васил Левски. Част от тях са непоказвани до момента.

ЛЕВСКИ никога няма и не може да бъде забравен !

ЛЕВСКИ е част от самочувствието на всеки българин !

ЛЕВСКИ продължава да вълнува и младите български художници, макар някои от тях да живеят далеч от Родината !

Широката панорама от художествени образи на Апостола представя различни поколения български художници. Най-възрастният от тях – Марин Георгиев Устагенов, е роден през далечната 1872 г. в Русе, а най-младият – Лазар Митев, е роден през 1996 г. в Пловдив. Експозицията включва живописни, графични и скулптурни портретни и многофигурни композиции. Специално внимание е отделено на темата: Сцени от народния живот. В този раздел са включени малко познати и непоказвани до този момент творби от колекцията на Националната галерия. В документалната част са включени уникални материали и фотографии на Апостола и негови съратници.

Акцент на изложбата е портретът на академик Дечко Узунов Огърлица на безсмъртието (1973). Между авторите изпъква името на Марин Георгиев Устагенов, посветил голяма част от своето творчество на предосвободителната епоха и на образа на Васил Левски. Неговото живописно платно Създаване на таен революционен комитет в Софийско е първо по рода си в българското изкуство и се показва за първи път пред зрителите. Своеобразен контрапункт на старите майстори-живописци е творчеството на съвременни художници като професорът в Националната художествена академия Пламен Вълчев, живеещият в САЩ Росен Райчев, познатият на ценителите на живописта в европейските културни среди Васил Горанов.

Изложбата ще бъде оживена и от изкуството на театъра чрез миниатюрата на режисьора Асен Шопов Разпитът на Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София, с участието на актьорите: Веселин Плачков (в ролята на Левски), Васил Михайлов, Борис Луканов, Богдан Глишев и Иван Несторов. Посетителите на изложбата ще могат да видят постановката на 6 и 7, 13 и 14 февруари (събота и неделя) от 11.00 часа.

Спомоществовател на изложбата и каталога към нея е фондация „Братя Василеви“.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.