“ЕСЕНЦИЯ” – изложба на Гордан Картър в галерия АРОСИТА

“ЕСЕНЦИЯ” – изложба на Гордан Картър в галерия АРОСИТА

Галерия Аросита

представя

Гордан Картър

“ЕСЕНЦИЯ

03- 21 Май 2016

Откриване: 03. Май (вторник), 18,30 часа

“Есенция

съществително

  1. Основната, реална и неизменна природа на нещо или неговата специфична индивидуална черта или черти:

Свободата е самата същност на нашата демокрация.

     2. Вещество, получено от растения, билки или други подобни, чрез дестилация, инфузия, и т.н., и съдържащо характерните си вещества в концентрирана форма.

    3. Алкохолен разтвор на етерично масло.

   4. Парфюм; аромат.

  5. Във философията: същност, вътрешна природа, същинска субстанция или конституцията на всичко, за разлика от това, което е случайно, феноменалено, илюзорно, и т.н.

  6. Нещо, което съществува като духовна или нематериална единица.

Бекграунд:

Роден съм и израснал в Тексас, регион на САЩ, добре известен със своята култура на оръжията. Оръжията са навсякъде там. Не е необичайно да ги видите да стърчат от задните прозорци на пикапите или от началото на тази година, с прилагането на нов закон, носени открито на обществени места в кобур на бедрото. От най-ранна възраст бях изпълнен с потрес и ужас, защото точно седем мои приятели от училище са или убити, или убили някого, или извършили самоубийство с оръжия, съвсем достъпни за тях. В такава среда , на заден план в съзнанието ви постоянно стои безпокойството, че във всеки един момент животът ви може да бъде изложени на риск. През последните десетилетия въпросът за притежаване на оръжие се е превърнал в може би най-противоречивият въпрос за американското общество, защото е свързан с една безкрайна поредица от ежедневни трагедии включващи оръжие. От друга страна расте непримиримостта на собствениците на оръжие и тяхното нежелание да се откажат от тях, тъй като те възприемат своите оръжия като неделима част от идентичността си, изложена на заплаха в бързо променящото се общество. От своя страна, аз, който живея на половин свят разстояние и вече 15 години съм далеч от тази среда , мога да разглеждам този въпрос съвсем абстрактно и дистанцирано.

На 11 януари тази година, стар мой приятел се свърза с мен и ми съобщи, че брат ми е бил убит същия ден, прострелян в главата от “приятел”, с когото са спорели. Излишно е да казвам, че “абстрактният ми поглед към въпроса стана много реален в този миг. Зад такъв проблем стоят безброй емоции, мисли, въпроси и недоумения, които съпътстват преживяването на подобна лична трагедия, особено когато има твърде малко яснота или обяснение за случилото се и то може да бъде разглеждано само от голямо разстояние и в изолация, като една много първична демонстрация на смъртта.

Изложбата:

“Есенция” е опит да избягам от претенциите и неясните позиции, които често се проявяват в работата ми; да говоря просто и директно, а във визуално отношение искрено и най-вероятно наивно, предавайки една малка част от опита, описан по-горе.

За да постигна тази цел, съм композирал изложбата от няколко различаващи се по вид работи: едни са свързани с вътрешните емоции, явили се в резултат на гореописаното събитие и с простото желание да им намеря видима форма, докато други действат като означения на дадени мои мисли и ги предлагам като “отправна точка” за зрителите, с цел да предизвикат собствените им мисли.

Изложбата се състои от кратка серия автопортрети, изградени на базата на концепцията за дисонанс; идеята за два дисхармонични, но едновременно съществуващи елемента в психологията, чийто дисонанс провокира необходимостта от разрешение и в крайна сметка води до една нова и обединителна концепция. На практика тези картини са изработени от прозрачни двойни изображения, всяко изображение, свързано с емоция или мисъл, обединени в ново комбинирано изображение, представляващо трета възможност.

Има четири варианта на едно изображение на брат ми – като резултат от описанието на събитието в хода на разследването. Много хора са разказали случилото се и всеки разказ е различен от другия. При всеки нов преразказ на историята, тя се явява малко по-различна и малко по-изкривена. Визуално същият процес се повтаря в тези четири картини.

Има три произведения, които представят личното ми мнение за пистолетите и културата около тях.

Има и още четири произведения, посветени на смъртността. Те трябва да отведат фокуса към по-дълбоко ниво от това на новинарско събитие или политически въпрос.