Любен Генов – “Флуиди” в галерия АСТРИ

Любен Генов – “Флуиди” в галерия АСТРИ

Галерия АСТРИ

представя

Любен ГЕНОВ

ФЛУИДИ

ж и в о п и с

27.04 – 17.05.2016

ОТКРИВАНЕ: 27 април, сряда от 18.00 – 20.00

 

ФЛУИДИ

Според физиката флуидите са непрекъснати деформируеми обекти и флуидът може да се разглежда като агрегатно състояние на веществата: твърдо, течно, газообразно и …  флуид.

Освен това, разликата, примерно, между твърдо вещество и флуид не винаги е очевидна. За по-малки интервали от време някои вещества могат да се разглеждат като твърдо тяло, а за по-големи като течност. И това е благодарение на техния вискозитет, т.е. на степента на вътрешно съпротивление на веществото.

Само че тук не става въпрос за точна наука, за естествена наука. Става въпрос за използването на впечатления, знания и умения за творческа изява на субективните представи на художника за себе си и за света. Става въпрос за изкуство.  За начин на общуване.

Абстрактното изкуство разчита предимно на подсъзнателното, на предизвиканите емоции и асоциации при пълна липса на фигуративност. И това е прекрасно; човек е свободен да изживее желаното, мечтаното или това, на което е способен!

Но тук има още нещо.

Давайки ни ключа „Флуиди“, Любен Генов прави още една крачка напред; съобщава или дава възможност да навлезем още по-надълбоко в природата на нещата, да усетим  други измерения, други агрегатни състояния. Защото: в зависимост от вътрешното ни съпротивление едно и също нещо може да е различни неща!

Оттук насетне свободата е пълна.

Пейзажът прелива в собственото си отражение. Галактическата гледка преминава в молекулярна; в следващия интервал от време видимото се свива до размерите на микрокосмос. Усещането за принадлежност  към тези светове  е  еднакво осезаемо и вълнува силно.

Художникът ни е превел през още една пътечка на съзнанието …

                                                                                                                  Галерия АСТРИ,  април 2016 год.

Luben Genov - Fluidi

 

За Любен ГЕНОВ:

Художник, зодия „Скорпион“, роден през 1966 в Оряхово.

Завършва  Средно специално художествено училище – гр.Троян, Педагогически колеж по изобразително изкуство „Св. Иван Рилски” , Частна художествена академия „Жул Паскин” – София.

Магистър от Шуменския университет „Св. Константин Преславски”.

От 2001 член на СБХ, а през 2002 специализира в Сите де з‘Ар – Париж. Биографията му включва десетки самостоятелни, общи, национални и международни изложби: София, Велико Търново, Севлиево, Оряхово, Кюстендил, Пловдив, в Германия, Франция, Белгия, Швейцария, Австрия, Полша, Холандия,Словакия, Италия.

Частица от Любен Генов е притежание на Галерия Уфици, Флоренция. В портретната галерия на моста над  Арно, заедно с още шестима български художници, сред имената на Леонардо да Винчи, Джото, Ботичели, Филипо Липи, Йозеф Бойс, Антони Тапиес, Вазарели е и неговият автопортрет.

От 2011 до днес Любен Генов председател на СБХ.