„90-те. Началото на мита“ – изложба в галерия „Васка Емануилова“

„90-те. Началото на мита“ – изложба в галерия „Васка Емануилова“

Галерия „Васка Емануилова“

90-те. Началото на мита

02.06. – 26.06.2016 г. / Откриване: 01.06., 18 ч.

КЛУБ СПАРТАКУС, ПЪНК БАР КАЛНОТО,

СПИСАНИЯТА – ЕГОИСТ, АХ, МАРИЯ, ВИТАМИН Б, КАМИКАДZЕ ГАЗЕТ

Куратор Владия Михайлова

Изглежда сякаш 90-те бяха вчера, а те вече са наше минало. Изложбата „90-те. Началото на мита” ги вижда днес през погледа на музея – галерия „Васка Емануилова”, без да забравя, че „героите” на това време напуснаха официалните тогава институции, за да откриват хорионти на Запад, да търсят нови лица и модели, да преобразяват обществото, да воюват за свобода, да изпълняват мисията на просветители за медии, изкуство, технологии, дизайн, мода, музика, начин на живот и гръмко да мечтаят за промяна. Отварянето на страната към света се случи на фона на тежки социални пренареждания, политически промени, приватизация, икономически кризи и инфлация, бедност и всекидневна агресия.

Обръщайки се към това контрастно време на съзидание и разпад, „90-те. Началото на мита” търси неговите „романтични” герои на територията на популярната култура; онези космополитни събития и феномени, които са разширявали представите и порядките извън институциите. Места, подобни на вече легендарния „Кравай” в София, където в края на 80-те се срещат пънкове, метъли и бунтари, а музиката и „забраненото” – като поведение, информация и дрескод, ги сплотяват като знаци за свобода и самостоятелност. Както кока-колата и дънките Ливайс преди 1989 г., някои от продуктите на популярната култура през 90-те са всъщност инструменти на глобализацията. Днес те са в зората на лайфстайла като част от желанието за интеграция и начин да се различиш от сивия беден свят на (пост)социалистическите предмети; а също и началата на криейтив културата, заедно с основите на съвременното градско живеене.

Изложбата представлява една конкретна „постановка” на това време, в която може да си спомните и да видите с нови очи списанието „на новото поколение” – „Егоист”, което е най-разпространеното издание за култура през втората половина на 90-те, а също и микс клуб „Спартакус”, пънк бар „Калното”, списанията „Ах, Мария”, „Витамин Б” и рядкото издание КАМИКАДZЕ ГАЗЕТ. В галерията те са представени чрез видеоинтервюта с част от техните създатели и участници; фотографии, илюстрации, текстове и музика; визуални архиви, аудиозапис с прочита на „Егоист” на писателя Стефан Иванов, с гласа на актрисата Елена Димитрова и др.

„90-те. Началото на мита” е изложба, която „театрализира” архивите от това време, без да ги институционализира или да ги укроти под похлупака на музейните витрини. Тя поглежда самия музей през погледа на 90-те. Затова част от нея е и специалният визуален прочит на скулптурите на Васка Емануилова на фотографа Александър Нишков.

Откриваме с тематичните коктейли на водка Абсолют!

ПРОГРАМА

4 юни, 17:00 – 19:00 ч. – Разговор за списание „Витамин Б”

11 юни, 17:00 – 19:00 ч. – Разговор за списание „Ах, Мария”

15 юни – 16 юни, от 22:00 ч. до 07:00 ч. – ДАДА Нощ в галерия „Васка Емануилова”

(Представяне на Дадаисткия брой на „Литературен вестник”)

18 юни, 17:00 – 19:00 ч. – Разговор за KAMИKAДZЕ ГАЗЕТ

25 юни, 17:00 – 19:00 ч. – Разговор за списание „Егоист”

Първата част на проекта „90-те. Началото на мита” през 2015 бе реализирана в сътрудничество с Десислава Димова и Фондация „Изкуство – Дела и документи”, и с подкрепата на Фонд за иновации в културата, Асоциация за развитие на София. Всички видеоматериали в проекта са изпълнени от Bureau Artrecord. Откриваме с водка Абсолют!