Марина Маринова – „Градски геометрии“ в галерия АРТЕ

Марина Маринова – „Градски геометрии“ в галерия АРТЕ

Галерия АРТЕ

представя

Марина Маринова

„Градски геометрии“

живопис

8 – 25 септември 2016

Вернисаж : 8 септември от 17.30 до 19.30 часа,  ул. Г.С. Раковски 183 А, София

 

„АРТЕ“  открива своя есенен сезон с изложба на нов автор за галерията. Талантлива и чаровна  Марина Маринова съчетава всичко, което сме търсили в младите художници – сериозно професионално отношение,  модерен поглед към съвремения свят, собствен почерк и артистична увереност. Изложбата обмисляме от преди близо две години и включва четиринадесет маслени платна с пейзажи от София и Равена – „градски геометрии”, както ги нарича Марина. Надяваме се да оцените това което впечатли и нас в една от най-талантливите ученички на Светлин Русев, носителка на наградата за млади артисти „Premio Marina di Ravenna – 2014“.

***

„Тази изложба, колкото e продължение на някои от пластическите пристрастия на Марина Маринова, толкова е и по-различна от суровата монументалност на предишните две изложби – „Жк. Люлин, бл. 906, вх. А“ (2006 г.) и „Строеж“ (2009 г.)

Чужда на привидните прояви на обществен артистичен живот, за мен беше изненада, че авторката се е съгласила да покаже част от работите, правени и изложени в Равена (Museo d’Arte della Città di Ravenna) след удостояването й с наградата за млади артисти „Premio Marina di Ravenna – 2014“. В Равена Марина отива с опит, който й дава възможност да открие себе си в едно синтетично архитектурно пространство, в което реалната памет на историята живее със своите превъплъщения на нов художествен живот.

В работите, посветени на София, отново като че ли се връща към сивотата на градското гето, видяно от една по-далечна дистанция, от която познатият град е притихнал, почти недействителен и замръзнал във времето! Само една пластическа структура като знак от нещо, което е било или ще бъде, ни отваря прозореца към необятната душа на сивия град. Отсам или Отвъд – границата е в нас, в нашата духовна опитност, материализирана в една дълбоко премислена, изящно изградена живопис. Поетика на мисълта, преминала през документалната и архитектурна определеност и стигнала до вътрешната същност на неуловимото и непознаваемото. Размисъл за смисъла и безсмислието, за външната привидност и вътрешна същност, за архитектурното и пластическо начало, за разрушение на цялото и извеждане на частното до знак за общото…

Емоционално обърнато към себе си, изкуството на Марина носи съвременни послания, докосващи модерния човек в неговата обикновена делничност и банална сивота.”

  Светлин Русев

Август 2016