Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Чародеецът НЕРОН“ – изложба на Димитър КАЗАКОВ в галерия ЛОРАНЪ

„Чародеецът НЕРОН“ – изложба на Димитър КАЗАКОВ в галерия ЛОРАНЪ

„Чародеецът НЕРОН“ – изложба на Димитър КАЗАКОВ в галерия ЛОРАНЪ

„Чародеецът НЕРОН“ – изложба на Димитър КАЗАКОВ в галерия ЛОРАНЪ

Галерия „Лоранъ”

представя изложбата


на Димитър Казаков (1933 – 1992
)

„Чародеецът Нерон“


Куратор: Аксиния Джурова

3 – 31 октомври 2016

Откриване: 3 октомври, 18.30 ч.

София, ул. „Оборище” 16

На 3 октомври 2016 г. галерия „Лоранъ” открива изложба на един от най-енигматичните български художници, Димитър Казаков – Нерон. Куратор на събитието е проф. Аксиния Джурова. Представените 14 произведения са селектирани от частни колекции специално за експозицията. Посетителите могат да видят творби от 60-те, 70-те и 80-те години – най-плодоносните творчески периоди на художника, превърнал се в легенда още приживе и признат за сроден по талант със световните имена в изящното изкуство. Изпълнени с маслени или акрилни бои, с акварел или в техниката на дърворезбата, картините на Нерон са магични разкази за вплитането на древни митове в традиционните български обреди. Нашата земя, обсипана с „хилядолетни археологически пластове”, е голямото вдъхновение на художника.

Експозицията в „Лоранъ” показва произведения от всички емблематични цикли в творчеството на Казаков: „Майчинство”, 60-те г. на ХХ в.; „Семейство”, 60-те г. на ХХ в.; „Лазарки”, 1974 г.; „Маски”, 80-те г. на ХХ в., и други. Разбира се, публиката ще бъде впечатлена от форматните платна („Дъщеря на тракиец”, 1980; „Композиция”, 1980) с характерната за автора обърната перспектива – неповторимото съчетание от различни гледни точки към света усилва чувството на зрителя за приказното, митологично време, което населяват персонажите на Нерон.

Надсловът на експозицията, „Чародеецът Нерон”, е инспириран от филма на известния френски писател и критик Жан-Мари Дро за Димитър Казаков (1979), част от поредицата „Художници – чародейци от Франция и другаде” (1980): „Казаков е автентичен художник – вълшебник, т.е. артист, чиито произведения, освен чисто художествените си качества, упражняват върху зрителя чародейство в истинския смисъл на тази дума, така както някогашните приказки и легенди…” (Джурова, А., „Митът Димитър Казаков – Нерон”, София, 2003). Първото телевизионно интервю на Нерон, което го прави популярен, е излъчено именно в края на 1979 г. – взето е от проф. Джурова и Кеворк Кеворкян. През 1980 г. Казаков представя свои творби в галерия „Райко Алексиев“. Тази изложба отбелязва началото на голямото признание на художника у нас и по света. Следват я десетки експозиции в престижни галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и други. И днес той е сред най-търсените и колекционирани автори, а творчеството му е обект на редица изследвания. Произведенията му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в цял свят.

Експозицията „Чародеецът Нерон” може да бъде посетена от 3 до 31 октомври 2016 г., в салона на галерия „Лоранъ” на ул. „Оборище” 16. Ще бъде представен каталог към изложбата с текст на проф. Аксиния Джурова. Официалното откриване ще се състои на 3 октомври от 18.30 ч.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.