„Четвърти международен фестивал на стъклото“ – София, 2016

„Четвърти международен фестивал на стъклото“ – София, 2016

ПРЕДИСТОРИЯ

Международният фестивал на стъклото стартира през 2010 година като един твърде амбициозен проект, целящ да възроди работата с художествено стъкло в България. Първото издание на фестивала е организирано от галерия „Аросита“, The Fridge, Лъчезар Дончев и Крум Темелков. Домакини на изложбите са галериите „Склада“, „Аросита“ и „Витра“. Участват автори от десет европейски страни – България, Великобритания, Естония, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Франция, Холандия, Чехия. Характерът на фестивала кореспондира с актуалните международни практики, представящи стъклото като материал, приложим в дизайна, архитектурата, приложните и изящни изкуства, попадащ във фокуса на авторитетни световни и европейски художествени събития.

Освен да представя актуалните тенденции в развитието на художественото стъкло, първото издание на фестивала си поставя и дългосрочни образователни цели. За тяхното изпълнение екипът на фестивала подготвя серия от лекции и демонстрации, включени в програмата на второто издание през 2012 година.

Основният изложбен акцент на Международния фестивал на стъклото през 2012 година е Българо-Американската изложба в галерия „Райко Алексиев“. Програмата е развита и в пространствата на галериите „Юзина“ и „Аросита“, където софийската публика може да се запознае с артистичните провокации на Екатерина Гецова, Анастасия Андреева и Борис Шпайзман. Докато това са автори стъклари, достигнали майсторство при боравенето с особената материя на художественато стъкло, изложбата в „Райко Алексиев“ се превръща в особена симбиоза от дисциплинирани пластически умения и преднамерен концептуален подход. Българските автори, участващи в изложбената провокация, за пръв път се обръщат към употребата на този материал. Резултатът е една разширена, провокативна употреба на материя, традиционно възприемана като носител на декоративни стойности.

Третото издание на фестивала продължава да изследва декоративните и концептуални възможности на стъклото. Този път географията е драстично променена, концентрирана върху традициите и съвременното състояние на художествената стъклообработка в България и Чехия. Изложбата Brilliat by design показва високите качества на световнопризнатата Чешка школа. Демонстрират се успешни дизайнерски решения, допълнени от исторически фотоси и информация за методите на производство.

Галерия „Райко Алексиев“ беше домакин на международната изложба Арт стъкло Чехия – България с куратори проф. Свилен Стефанов (Национална художествена академия) и доц. Константин Вълчев (Нов български университет). Сред българските автори, освен наложилите се имена на Анастасия Андреева, Боби Коруджиков, Венелин Шурелов, Георги Ружев, Георги Янков, Дан Тенев, Димитър Грозданов, Екатерина Гецова, Иво Бистрички, Константин Вълчев, Красен Троански, Любен Костов, Мирена Златева, Сашо Стоицов, се забелязва присъствието на младите артисти от Националната художествена академия и Нов български университет – Александра Коцева, Александър Тасев, Деница Дешева, Елизар Милев, Пенка Минчева, Силвето Богоева, Стефан Велев. Постиженията на чешкото художествено стъкло са представени от работите на Бохумил Елиас, Кристоф Рибак, Милан Крайчек, Петр Станиски. В изложбата взимат участие и Стефани Пендър, Крис Тейлър (САЩ), Борис Шпайзмън (Израел). Подборът на артисти не само поставя българското декоративно и концептуално стъкло в международен контекст, но мотивира и качествения диалог между различните поколения артисти. Създава се подходяща ситуация за обмен на идеи, опит, рефлексии между артисти, публика, изследователи.

Третото издание на фестивала беше допълнено от юбилейната изложба на Екатерина Гецова в галерия „Средец“ и поредица образователни събития в София и Велико Търново, където Международният фестивал на стъклото гостува по повод откриването на нова специалност във факултета за изящни изкуства на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

logo festival-na-stakloto

ЧЕТВЪРТИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА СТЪКЛОТОСОФИЯ 2016

Четвъртото издание на Фестивала следва утвърдената с годините концепция. Това са традициите и възможностите на стъклото, като художествен материал и иновациите при създаване на творби от стъкло. Целта на Фестивала е, както да провокира интереса на българската и международна публика, така и да покаже и утвърди потенциала си на престижен международен форум за професиални артисти, работещи с този специфичен материал. Тези цели са заложени в програмата на Фестивала, която тази година включва четири различни изложби

Галерия Райко Алексиев ще бъде домакин на изложба – Стъкло, която отново ще покаже подбора, експеримента и провокацията, която изкуши едни от най-интересните творци на българската художествена сцена да създадат произведения от стъкло в контекста на собствения си творчески почерк.

Участници:

Анастасия Андреева & Борис Шпейзман, Бистра Лешевалие, Боби Кoруджиков, Емил Бачийски, Зоя Лекова, Катя Гецова, Никола Енев, Панчо Куртев, Филип Гайдов.

Изложба в новата специализирана галерия за стъкло “Евдокия Арт Глас”. Участниците там са утвърдени автори, работещи изключително със стъкло. Това са: Боби Кoруджиков, Веселина Маринова, Данаил Николов, Дарина Цурева, Евдокия Йочева, Катя Гецова, Мая Савова, Никола Енев, Петър Маламат, Петър Савов.

Самостоятелна изложба в галерия “Евдокия Арт Глас” ще представи и Никола Енев.

Галерия Аросита представя студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Велико Търново, изложба „Художествено стъкло” : Деница Тодорова, Деница Добрева, Пламен Кондов с творби и дипломни работи, на студенти магистърската степен с главен преподавател Анастасия Андреева, д-р. Борис Шпейзман – гост преподавател и ръководител катедра доц. Борис Желев ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Велико Търново.

НХА, София представя студентите от специалност- Дизайн на порцелан и стъкло – Мария Михайлова, Meрлина Генова. Ръководител Стоян Гайдов, Боби Кoруджиков.

Фестивалът винаги подкрепя активно ученици и студенти в областта на художественото стъкло.

Ето защо сме поканили известната художничка от Калифорния, САЩ, г-жа AIMEE SONES, преподавател в държавния университет FULLERTON, Pilchuck Glass School. Тя ще проведе демонстрация с техниката Lampwork, която напоследък е много актуална в света, но непозната и непрактикувана често в България. Запознаването на студентите от специалноста „Дизайн на порцелан и стъкло” към НХА с тази техника ще бъде много ползотворно.

Едно от най-интересните събития в рамките на Фестивала е лекцията, която ще бъде изнесена в ателие №7 на Национална художествена академия, София. На нея ще бъдат представени събитията от фестивала за стъкло GLASSTRESS, част от Венецианското биенале на изкуствата. За лектор е поканена лично г-жа JANE RUSHTON, САЩ, директор на фондация Berengo Studio, Венеция и директор на специални проекти.

JANE RUSHTON живее и работи между Венеция и Ню Йорк.

През 2013 г. Джейн се присъединява към основаната от Адриано Беренго фондация Беренго във Венеция и в момента е неин директор.Тя е директор и на специалните проекти на фондацията и организатор на съпътстващите Венецианското биенале изложения Glasstress през 2013, 2015 г. съвместно с Държавния музей Ермитаж на Сан Петербург, Русия. Glasstress е официално събитие на Венецианското биенале на изкуствата от 2009 г. и представя съвременни произведения на изкуството от стъкло, създадени в пещите на Berengo Studio на остров Мурано. През 2016 г., по повод на Веницианско биенале на Архитектурата, Джейн организира ретроспективната изложба на покойната световноизвестна архитектка Заха Хадид.

Джейн работи като доброволец в Нюйоркската академия на изкуствата, активен участник е в културно-филантропски организации, включително Пеги Гугенхайм във Венеция, Райс дизайн, Chipati в Марфа.

Berengo Foundation има две основни цели. Първата е да съживи специфичното венецианско изкуство на стъклообработване от остров Мурано, така че то да може да заеме своето място в световното наследство, като превърне малкия остров в световно известен център на стъкларската промишленост. Втората цел на фондацията е да предлага образование на тези, които се интересуват от областта на стъклото, като умение и занаят от най-високо значение. Важен аспект от работата на фондацията е позиционирането й в международен план със серии от изложби художествено стъкло, създадено на остров Мурано от световноизвестни творци, с названието GLASSTRESS, които съпътстват Венецианското бианале.

Фондацията спонсорира и стажантска програма за студенти в изкуството, свързани с дисциплини като визуални изкуства, архитектура, философия, изкуство, история и управление.

ПРОГРАМА

11 Октомври

18 ч., Галерия “Райко Алексиев” изложба „Стъкло”

ул. „Раковски” 125, София

Анастасия Андреева & Борис Шпейзман, Бистра Лешевалие, Боби Кoруджиков, Емил Бачийски, Зоя Лекова, Катя Гецова, Никола Енев, Панчо Куртев, Филип Гайдов.

13 Октомври

18 ч., Галерия “Евдокия Арт Глас” изложба „Стъкло”

ул. „Раковски” 120, София

Боби Кoруджиков, Веселина Маринова, Данаил Николов, Дарина Цурева, Евдокия Йочева, Катя Гецова, Мая Савова, Никола Енев, Петър Маламат, Петър Савов

17 Октомври

18 ч., галерия Аросита

ул.“Врабча“ 12 Б, София

Студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Велико Търново.

Изложба „Художествено стъкло” – Деница Тодорова, Деница Добрева, Пламен Кондов

Творби и дипломни работи на студенти магистърска степен с главен преподавател Анастасия Андреева и д-р. Борис Шпейзман – гост преподавател. Ръководител катедра доц. Борис Желев, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Велико Търново.
НХА, София представя студентите от специалност- Дизайн на порцелан и стъкло
Мария Михайлова, Meрлина Генова. Ръководител – Проф. Стоян Гайдов, Боби Кoруджиков.

18 октомври

15,30 ч., НХА, София

ул.Шипка 1, ателие 7

Лекция – JANE RUSHTON, САЩ – директор на фодация Berengo Studio,

Венеция, тема GLASSTRESS събития към Венецианското биенале

19 октомври

13 ч., НХА, София, бул. „Д-р Гм. Димитров“100, София,

ателие по специалност – Дизайн на порцелан и стъкло

Демонстрация – LAMPWORK : AIMEE SONES, САЩ, асистент МИРО ДИМИТРОВ

ОРГАНИЗАТОРИ, УЧАСТНИЦИ, СПОНСОРИ

Участници от България Гостуващи участници

АНАСТАСИЯ АНДРЕЕВА БОРИС ШПЕЙЗМАН (Израел)

БОБИ КOРУДЖИКОВ JANE RUSHTON (САЩ)

ВЕСЕЛИНА МАРИНОВА AIMEE SONES (САЩ)

ДАНАИЛ НИКОЛОВ BISTRA LECHEVALIER (Франция)

ДАРИНА ЦУРЕВА

ДЕНИЦА ДОБРЕВА

ДЕНИЦА ТОДОРОВА

ЕВДОКИЯ ЙОЧЕВА

ЕМИЛ БАЧИЙСКИ

ЗОЯ ЛЕКОВА

КАТЯ ГЕЦОВА

МАРИЯ МИХАЙЛОВА

МАЯ САВОВА

MEРЛИНА ГЕНОВА

МИРО ДИМИТРОВ

НИКОЛА ЕНЕВ

ПАНЧО КУРТЕВ

ПЕТЪР МАЛАМАТ

ПЕТЪР САВОВ

ПЛАМЕН КОНДОВ

ФИЛИП ГАЙДОВ

Организатор на
Четвърти международен фестивал на стъклото, София 2016 г. 
е Фондация АРОСИТА и галерия АРОСИТА.

Фестивалът се осъществява с финансова подкрепа на Американско посолство – София и
SAT –
Systems Automation Technologies.

Партниьори : НХА София, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Велико Търново, СБХ, Галерия “Евдокия Арт Глас”, Галерия Аросита, Хотел Даунтаун, Колорглас, Въпреки – сайт за културата в изкуството.

Благодарим за подкрепата !

sponsori-festival-na-stakloto