Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Катрин ТОМОВА – „Дистанции“ в галерия СТУБЕЛ

Катрин ТОМОВА – „Дистанции“ в галерия СТУБЕЛ

Катрин ТОМОВА – „Дистанции“ в галерия СТУБЕЛ

Катрин ТОМОВА – „Дистанции“ в галерия СТУБЕЛ

Галерия СТУБЕЛ

представя

КАТРИН ТОМОВА

„Дистанции“

живопис

26.10 – 18.11.2016

откриване: сряда, 26 октомври, 18:30 ч.

След своята изключително успешна миналогодишна изложба 150 х 210 в галерия „Юзина“, художничката Катрин Томова продължава своите артистични пътешествия из тайнствените територии на абстрактната живопис. Монументалните голямо-форматни композиции, с които тя изследва предизвикателствата на безпредметността, сега са съпоставени със своите миниатюрни реплики, подчертаващи относителността в стойности като реални или сетивни мерки като разстояние или време. „Дистанции“ се оказват не просто отстояния между физически обекти, но духовните или емоционални измерения на приближаване или отдалечаване от човешките възможности да бъде в или извън сътворените от самия него светове и представи.

Катрин Томова е родена в София. Занимава се с живопис от детска възраст. Осемнадесетгодишна, тя става най-младият участник в Парижкия Есенен Салон. Следват още три участия, нейна работа е включена в юбилеен албум, проследяващ хронологията на Салона. След приемането си в СБХ осъществява около 20 самостоятелни изложби в страната и извън граница. Известни през последните години стават нейните реализирани изложбени проекти „Рок легенди“ и „Terra Animalica”. През 2016 е номинирана за участие във финалната фаза на изложбата-конкурс „Алианц“ на Шипка 6 и печели творческа специализация в ателиетата „Сите-дез-ар“ в Париж.

„…Изкушението да се сътворява словестен еквивалент на безпредметна живопис най-често е начинание безнадеждно, криещо риска или да затъне във въртопите на собствената си многозначност, или да има общо единствено с интелектуалните хрумки на пишещия. От друга страна, резултатът от подобно упражнение може да съдържа и положителна съставка, защото всеки живописен образ, независимо колко конкретен или абстрактен, e или може да бъде и образ на различни реалности, а тази на самия художник да е само една от тях. Останалите – на всеки друг, притежаващ способността да установи интелектуален контакт с нея.

Търсещите обяснения думи са спуснати в дълбините на хаоса мрежи, в които се ловят значения и усещания. А пък живописта е кристалната топка, в която би могло да се види всичко онова, иначе оставащо скрито в гънките на съзнанието. Думите са и котви, които се зацепват в неравното дъно на смислите като им дарявят имена, с които задържат образите, преди те да бъдат отнесени от теченията на времето. Названието на настоящата експозиция от абстракни платна е Дистанции. Със същия успех изложбата би могла да се нарече разстояния, мащаби, отстъпи, приближавания, съпоставки… Поне по смисъл, ако не по звучене.

Но безпредметната живопис може да изобразява състояния преди възникването на образа. Прозведението на живописта, картината, освен всичко което показва или скрива, регистрира цветна температура. А цветът – това са електромагнтни вълни, достигащи, приближаващи се или отдалечаващи се от дадено местонахождение. Също както звука, топлината, радиацията, чувствата. Затова в картината може да звучи музика или лятна буря, тя да предизвиква жега или студ, радост или сълзи. Освен възможност за комуникация с „духовното в изкуството“, така постулирано от великия Кандински, безпредметната живопис отваря проход към достигане до неизразимо далечното по пътя на медитацията, затова тя е и израз на дистанции. На близост или отдалеченост, на движение или покой, на скорост или застиналост, на време и извън-временност…»

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.